Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Πλούτιζαν με αντικαρκινικά φάρμακα


Αδιαφορώντας για το εάν έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των καρκι­- νοπαθών λόγω της  ελλιπούς χορήγησης σε ασθενείς των ενδεδειγ­μένων δοσολογιών, αλλά και το εάν από τη δράση τους προκαλούσαν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά —ενδεχόμενα τα οποία διερευνώνται σο­βαρά από τους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας. Τα μέλη του κυκλώματος έστελναν τα φάρμακα στο εξωτερικό και μέσω του φαρ­μακείου που διέθετε ο Αιγύπτιος υπήκοος στην Γερμανία, τα διέθεταν σε υπερδιπλάσιες από τη χώρα μας τιμές.

Ανάμεσα στα συνολικά 21 μέλη που συνελήφθησαν ξεχωρίζούν έ­νας γαστρεντερολάγος—ητατολόγος του εργάζεται σε ιδιωτικό νοση­λευτήριο της Αθήνας και ένας επίσης γαστρεντερολόγος που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, ενώ ρόλο-κλειδί στην υπόθεση διαδραμάτιζαν δύο νο­σηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, οι οποίες ήταν μεταξύ αυτών που εφοδίαζαν με φαρμακευτικά σκευάσματα τη συμμορία.

Οι δύο πρώτοι συνταγογραφούσαν σε ανύπαρκτους ασθενείς, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να καταλήγουν στη συμμορία. Οι νοσηλεύ­τριες υπεξαιρούσαν σκευάσματα από το δημόσιο νοσοκομείο, αφού εμ­φάνιζαν να χορηγούν τις ενδεδειγμένες συνταγογραφούμενες ποσότη­τες, παρ όλο πού κατανάλωναν για τις θεραπείες μικρότερες ποσότη­τες, με αποτέλεσμα να τους περισσεύουν σκευάσματα.

Μία μάλιστα εξ' αυτών εργαζόταν στην καταγραφή και έτσι όλα εμ-

φανίζονταν εντάξει στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείού.

Ο 70χρονοςΑιγύππος είχε δημιουργήσει μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, η οποία και υποτίθεται ότι εισήγε φάρμακα. Κά­τι που δεν γινόταν, αφού όλα τα φάρμακα που διέθετε ήταν υπεξαιρε­μένα σκευάσματα, τα οποία κατέληγαν στο φαρμακείο της 57χρονης στην Καλλιθέα και στη φαρμακαποθήκη που νοίκιαζε στην Αθήνα η εταιρεία.

Από εκεί, είτε με μεταφορικές εταιρείες είτε με αυτοπρόσωπη μετα­φορά από τα μέλη -ανάμεσά τους και ο 70χρονος- πήγαιναν στο φαρ­μακείο που έχει ο τελευταίος στη Γερμανία, όπου διατηρούσε επίσης και φαρμακαποθήκη.



Από τα κατασχεμένα εικονικά τιμολόγια προκύπτει ότι διακινήθη­καν συνολικά 14.001 σκευάσματα αξίας 24.913.375 ευρώ τα οποία Θε­ωρούνται καθαρό κέρδος.

Επειδή μάλιστα τα φάρμακα έπρεπε να ταξιδεύουν σε ψυχρό περι­βάλλον ανάμεσα στα μέλη της σπείρας υπήρχαν ένας ιχθυοπώλης και ένας ανθοπώλης οι οποίοι φρόντιζαν να φυλάνε στον πάγο τα σκευά­σματα πριν αυτά αναχωρήσουν.

Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθ­μίσεις στο σύστημα των προμηθειών και σος διαδικασίες διακίνησης φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς αποδεικνύεται ότι έχούν σο­βαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς και τη δημό­σια υγεία.
  *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ251