Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


   Πλησιάζει καλοκαίρι και τα νησιά μας, η πρώτη γραμμή της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, παρουσιάζουν ελλείψεις πολλών σκευασμάτων. Ήδη τελείωσε ένας δύσκολος χειμώνας και στην τουριστική περίοδο το πρόβλημα θα μεγαλώσει. Στους μόνιμους κατοίκους, σε όσα υπάρχουν και χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, θα προστεθούν και τα εκατομμύρια επισκεπτών.



   Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου Νικόλαος Φουτούλης καταγγέλει την καθυστέρηση στην προμήθεια φαρμάκων στην Ρόδο, την πρωτεύουσα του νομού Δωδεκανήσων. Στα μικρότερα νησιά τα φάρμακα μπορεί να κάνουν και 2 εβδομάδες, μέχρι και πάνω από 1 μήνα να φτάσουν.



   Η πολιτική των μνημονίων στην υγεία, που χιλιάδες φορές έχουμε καταγγείλει ότι υγεία και τέτοιες περικοπές δαπανών δεν συμβαδίζουν, έχει φέρει αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Οι χρόνια ασθενείς βρίσκονται σε μία συνεχή αναζήτηση φαρμάκων και όσοι χρειάζονται μία βραχυχρόνια αγωγή ίσως να πρέπει οι ίδιοι να μεταβούν στην Ρόδο, στην Κρήτη  ή στην...Αθήνα. Κάσος, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Τήλος με ένα φαρμακείο μόνο και με πλοίο να πιάνει λιμάνι μία φορά, δύο το  πολύ την εβδομάδα είναι στο κόκκινο. ‘’Ευτυχώς’’ που δεν υπάρχουν γιατροί για να συνταγογραφούν, εκεί φτάσαμε. Για το Καστελόριζο που δεν υπάρχει φαρμακείο και απέχει 80 ν.μ. από την Ρόδο τα πράγματα είναι χειρότερα.


   Που είναι οι μάγκες, ιατροί μάλιστα, υπουργοί υγείας; Δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν, καλύπτοντας ο ένας τους συγγενείς ιατρούς του στην δικαιοσυνη, σκεπτόμενοι πως να κάνουν σοβιετία την υγεία, πως να βολέψουν ψηφοφόρους ή πως να βωμολοχούν με τους μνημονιακούς προκατόχους τους στην Βουλή;



   Τα νησιά μας έχουν πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων. Οι κάτοικοί τους ταλαιπωρούνται από τα κύματα των παρανόμων μεταναστών. Δέχονται καθημέρινα απειλές από την Τουρκία.  Εκατομμύρια τουρίστες θα τα επισκεπτούν, ανεβάζοντας το ΑΕΠ. Είναι Εθνική ανάγκη η ομαλή, συνεχής και γρήγορη προμήθεια φαρμάκων χειμώνα καλοκαίρι. Το κόστος για να γίνει αυτό είναι ελάχιστο εμπρός στο όφελος. Ας υπάρξει λιγότερο πλεόνασμα, ας πάρουν λιγότερα οι δανειστές, ας δώσουν λιγότερα ευρώ φιλοδώρημα, ως κοινωνικό μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες των  τσιγγάνων  και  δήθεν προσφύγων.



   Ελπίζω οι κάτοικοι των νησιών στις επόμενες εκλογές να καταλάβουν ότι μόνο με μία κυβέρνηση πατριωτών, που δεν ενδιαφέρονται να αρπάζουν χρήματα από τις τσέπες τους για τους τραπεζίτες, τα ρουσφέτια και τα μερίσματα των ‘’ευπαθών’’, θα μπορούν να ζουν υπερήφανα και με σωστή υγειονομική-φαρμακευτική υποστήριξη....Ελπίζω (δεν είμαι σίγουρος και αυτή η ανάλυση είναι θέμα βιβλίου όχι άρθρου σε εφημερίδα).



Π. Κελεπούρης

Καρδιολόγος

 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ250