Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ


   Η μελέτη γενετικής του καθ.Τριανταφυλλίδη στον αλβανικό πληθυσμό αλλά και στους Αρβανίτες Έλληνες έδειξε εκπλήξεις όπως και στους Θρακιωτες. Δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί την τεράστια σημασία των συμπερασμάτων, που πρέπει  να διαδωθούν σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους.
   Οι έλληνες που  χαρακτηρίζονται Αρβανίτες κατοικούν στη Στερεά Ελλάδα, Αττική και λιγότεροι στην Πελοπόννησο. Από τα βάθη των αιώνων έχουν Ελληνικότατη συνείδηση, ήθη, έθιμα και Ελληνορθόρθόδοξη θρησκεία, συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Έθνους. Κάποιοι τους χαρακτηρίζουν Αλβανούς που αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες. Η γενετική λέει ΛΑΘΟΣ! Και συμφωνεί  η γλωσσολογία και η ιστορία.Ηπειρώτες είναι με επώνυμα που ακολουθούν τις αρχές των Ηπειρώτικων επωνύμων. Για τη ακρίβεια Βόρειοηπειρώτες από την περιοχή Άρβανον της Β. Ηπείρου, ανάμεσα Ελμπασάν και Αχρίδας.Η γλώσσα τους έχει αρχαιοαλβανικά στοιχεία, αρχαιοελληνικά και αρκετά λατινικά. Καμμία σχέση με τα μοντέρνα Αλβανικά, βρίσκεται λίγο πιο κοντά στην Αλβανική διάλεκτο των νοτιοαλβανών Τόσκηδων. Αυτοπροσδιορίζονται ως Αρβανίτες ενώ οι Αλβανοί αποκαλούνται Shqiptarët η χώρα τους Shqipëria και η γλώσσα Shqiptar. Ήταν κάτοικοι του Δεσποτάτου του Μυστρά που εκδιώχθηκαν από τους ορεσείβιους Αλβανούς που παρείχαν υπηρεσίες στον βυζαντικό άρχοντα ενάντια στους Σλάβουςς και Βενετούς. Έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Β. Ήπειρο και να εγκατασταθούν στην Θεσσαλία και αργότερα με την κάθοδο των Οθωμανών πήγαν πιο νότια. Το κοινό θρησκευτικό δόγμα, η κοινή καταγωγήκαι η συμβίωση τόσων αιώνων με το ελληνικό στοιχείο κατέστησε τους Αρβανίτες «πιο Έλληνες από τους Έλληνες». Φυσικό επακόλουθο λοιπόν ήταν η ταύτιση με τους αγώνες του ελληνικού έθνους (Ελληνική Επανάσταση, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι). Η ελληνικότητα τους δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Και οι γενετικές μελετες δεν τους ξεχωρίζουν γονιδιακά από τους υπόλοιπους  Έλληνες.
  Οι Αλβανοί, οι σκιπτάριδες όπως αποκαλούνται οι ίδιοι, είναι απόγονοι των Ιλλυρίων. Ήλθαν στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας το 3000 π.χ. Εκεί βρήκαν στα παράλια πολλές Ελληνικές πόλεις. Την Απολλωνία, την Επίδαμνο (Δυρράχιο),την Χίμαιρα (Χιμάρα). Αποτελούνται από 2 ομάδς, τους Γκέγκηδες βόρεια και του Τόσκηδες νότια. Όριό είναι ο ποταμ΄.ος Γενούσιος ή Σκουμπής. Είναι γενετικά διαφοροποιημένοι από Έλληνεςκαι Σλάβους. Γενετική μελέτη σε Αλβανούς Αλβανίας, Κοσόβου και Ελλάδας (οικ.μετανάστες) έδειξε μεταξύ τους ομοιότητες, αλλά με εμάς απέχουν γενετικά περισσότερο από άλλους ευρασιατικούς λαούς. Όατν λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος συχνότητας των γενετικών δεικτών για όλους τους Αλβανούς, υπάρχει μεγάλη διαφορά από τους Έλληνες, ανεξαρτήτου χρησιμοποιούμενου  δείκτη.
  Αν όμως συγκρίνουμε  τα 2 αλβανικά φύλα θα δούμε ότι οι βόρειοι διαφέρουν από τους νότιους. Οι νότιοι έχουν γονιδιακή ποικιλότητα που μοιάζει με το σύνολο τους Ελληνικού πληθυσμού! Η νότια Αλβανία είναι η βόρειος Ήπειρός.  Από εκεί προέρχονται οι Αρβανίτες (των οποίων τα αλβανικά στοιχεία  της γλώσσας τους είναι Τόσκικης προέλευσης). Οι βορειοηπειρώτες είναι Έλληνες γονιδιακά και οι Τόσκηδες διαφέρουν γενετικά από τους Γκέγκηδες αλλά όχι από τους βορειοηπειρώτες. Οι νότιοι Αλβανοί δηλαδή είναι γενετικά ίδιοι σχεδόν με εμάς. Πιθανότατα προέρχονται από Έλληνες της  βορείου Ηπείρου που δεν έφυγαν όπως οι  Αρβανίτες αλλά εξισλαμίστηκαν σε αντίθεση με αυτούς που παρέμειναν Χριστιανοί και  διατήρησαν την Ελληνική παράδοση και συνείδηση.
Π. Κελεπούρης
Καρδιολόγος
*Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ246