Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Φεύγουν οι γιατροί από την Ελλάδa


Οι γιατροί σήμερα στην Ελλάδα μοιά­ζούν με τους πολυτραυματίες που περι­θάλπουν. Μεταξύ επαγγελματικής φθο­ράς και οικονομικού πνιγμού, αναζητούν στηρίγματα, προσπαθούν να κρατηθούν από την επιστήμη που σπούδασαν, πα­λεύουν να παραμείνουν μάχιμοι μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες - αυτές που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση των τε­λευταίων οκτώ χρόνων, αλλά και η απου­σία εθνικής στρατηγικής στην διαχείριση τον επιστημονικού ιατρικού δυναμικού.

Η φυγή, σε ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα, Θεωρείται η πιο άμεση που μπορεί να τους βγάλει από την επαγγελματική βύθι­ση. Περίπου 13.000 Ελληνες γιατροί την τελευταία δεκαετία έχουν αναζητήσει ερ­γασία εκτός Ελλάδος. Οι βαρύτατες πα­θογένειες που εμφανίζει ο κλάδος, ενώ όλοι συμφωνούν ότι το κύμα της μετανά­στευσης Θα διατηρηθεί υψηλά για πολύ χρόνο ακόμη. Οι 1.300 γιατροί που απο­υοιτοϋν από τις ιατρικές σχολές της χώ­ρας κάθε χρόνο και οι 400 που ολοκλη­-,ώνουν τις σπουδές τους σε αυτές της αλλοδαπής, ενισχύουν συνεχώς αυτό το κόμα.
 
Το πλεόνασμα των Ελλήνων γιατρών  έχει εξελιχθεί σε βαρίδι για την χώρα και την εmστήμη, διότι το επιστημονικό δυ­ναμικό που περισσεύει εξάγεται, ωφελώ-.τας άλλες χώρες. [Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), τα τελευταία δέκα χρόνια έχούν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο εκτός Ελλάδας 12.629 γιατροί]. Πρόκειται για  νέους γιατρούς αλλά και ειδικευμένους, οι οποίοι αναζητούν καλύτερες συνθή­κες εργασίας και αποδοχές. Στον μεγαλύ­τερο ιατρικό σύλλογο της χώρας τα στοι­χεία είναι αποκαρδιωπκά: η ανεργία των γιατρών βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, με το 28% των μελών να είναι άνεργοι ή υπαπασχολούμενοι. Περισσότερα από 2.100 μέλη του είναι άνεργα την τελευ­ταία πενταετία και 1.600 γιατροί ζητούν   πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτε­ρικό. 
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που φεύγουν από την Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος από αυ­τόν των ανειδίκευτων. Η πλειονότητα των Ελλήνων γιατρών πού εργάζονται σε νοσοκομεία της Βρετανίας, 80°/ο, έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Πολλοί από αυ­τούς έλαβαν ιατρική ειδικότητα ν ι ην Βρετανία και στην συνέχεια εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της χώρας. Οι Έλλη­νες γιατροί επιλέγουν την χώρα εργασίας με βασικό κριτήριο την επαρκή γνώση γλώσσας, με τις αγγλόφωνες και πς γερ­μανόφωνες χώρες να αποτελούν τον πρώ­το προορισμό τους. Πολλοί πλέον κατευ­θύνονται και στις Σκανδιναβικές χώρες όπου απαιτείται εκ νέου εκμάθηση ξένης γλώσσας αλλά προσφέρονται καλύτερες συνθήκες εργασίας, ασφάλισης, και πα­ροχές για τα παιδιά. Οι αποδοχές για έι αν έμπειρο γιατρό στις χώρες τις Ευρώπης μπορεί να είναι 6.000 ευρώ τον μήνα. Οι    νέοι ειδικευόμενοι αμείβονται 3.000 ευ­ρώ ταν μήνα.

Στην Ελλάδα, με την πολιτική της συ­γκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. δεν  υπάρχει καμία προοπτική. Οι Έλληνες  γιατροί την περασμένη δεκαετία επέλε­γαν να φύγουν, τώρα η φυγή είναι μονό­δρομος, συνδέεται πλέον με τον βιοπορι­σμό τους και όχι με τις εκπαιδευτικές επι­λογές τους.


 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ250