Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Μία γναθοχειρουργός για τους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας



Τις ανάγκες των ασθενών της περιοχής με πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους προσπαθεί εδώ και 7 μήνες να καλύψει η μοναδική γναθοχει­ρουργός που απέμεινε στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημιακού Νο­σοκομείου Λάρισας!
Το γεγονός καταδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην τριτοβάθμια μονάδα υγείας της ευρύτερης περιοχής, καθώς βέβαια και την επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν και φέρ­νουν ασθενείς και προσωπικό στα όριά τους.. .
Προ ετών, το γναθοχειρονργικό τμήμα του ΠΓΝΛ, λειτουργούσε επαρκώς με την εργασία 4 επιστημόνων, οι οποίοι στην πορεία έμειναν δύο και από τον περασμένο Νοέμβριο ... η μοναδική μέχρι σήμερα γναθοχει­ρουργός καλείται να φέρει εις πέρας τις μεγάλες ανάγκες, όχι μόνο της πό­λης της Λάρισας, αλλά και όσων περιστατικών προκύπτουν και στα υπό­λοιπα 13 δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που ανήκουν στη δύναμη της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι άλλες πρακτικές λύσεις που υπάρχουν για τους ασθενείς είναι η προ­σφυγή στον ιδιωτικό τομέα - τουλάχιστον στην πόλη της Λάρισας παρέ­χεται αυτή η δυνατότητα - ή η μετάβαση σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσ­σαλονίκης ή της Αθήνας, με ό,τι βέβαια κάτι τέτοιο συνεπάγεται τόσο σε κρίσιμο χαμένο χρόνο όσο και για την οικονομική επιβάρυνση των οικο­γενειών τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες συνολι­κά και όχι μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπάρχούν όμως συ­γκεκριμένοι τομείς που προκαλούν αυτές οι ελλείψεις είναι εντονότερα και εκεί θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, εάν αναλογιστούμε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καλύπτει ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας.
 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ252