Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Η έλλειψη οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα ωθεί τους ασθενείς στα Σκόπια.

   Η έλλειψη οδονπατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα οδηγεί τους Έλληνες ασθε­νείς σε οδοντιάτρους στα Σκόπια, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Οδοντιατρικός Σύλλο­~ρνς θεσσαλονίκης. Υπάρχει ένα καλά ορ- γανωμένο δίκτυο το οποίο με διάφορούς τρόπους τούς προσελκύει παρέχοντας εκτός από φτηνές οδονπατρικές εργασίες, δωρεάν μεταφορά, ψυχαγωγία, υπηρεσίες sρα και μασάζ. Ωστόσο, όλα αυτά εγκυμo- νου'ιν κινδύνους για την υγεία, αλλά και για το πορτοφόλι των ασθενών, καθώςδεν υπάρχει συνέχεια της οδοντοιατρικής φροντίδας μετά τις εργασίες που γίνονται, ενώ το ''φθηνό'' τελικά απογεικνύεται ''ακριβό''καθώς οι οδοντίατροι των Σκοπίων  κάνουν περισσότερες εργασίες από όσες χρειάζονται, πχ τρία σφραγίσματα αντί για  ένα, περισσότερα εμφυτεύματα απ΄ όσα χρειάζεται για να στηριχθεί μια γέφυρα.
   Οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας στους οποίους απευθύνονται οι Έλληνες ασθενείς, δεν τους ενημερώνούν για τις στοματικές εκδηλώσεις παθήσεων και προχωρούν σε οδοντιατρικές εργασίες θέ­τοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Μάλι­στα, από το 2015 μέχρι σήμερα έχούν κα­ ταγράψει τεκμηριωμένα τρία περιστατικά ασθενών που δεν γνώριζαν ότι είχαν στο­ματικό καρκίνο, έκαναν εξαγωγή δοντιών στα Σκόπια χωρίς οι εκεί οδοντίατροι να τους ενημερώσουν για την πάθησή τούς και στην συνέχεια οδηγήθηκαν στο νοσο­κομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης λό­γω αιμορραγίας. Επίσης, έχει καταγραφεί και η περίπτωση ενός κοριτσιού από την Κοζάνη που πήγε για ορθοδονπκές εργα­σίες σε παραμεθόρια πόλη των Σκοπίων και μετά από εξαγωγή δοντιού λόγω αι­μορραγίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε σε μετάγγιση.
  Διαχρονική η απουσία της οδοντιατρι­κής περίθαλψης. Η εσκεμμένη απουσία του ελληνικού κράτους που δεν εκπληρώ­νει σεις συνταγματικές του υποχρεώσεις, η ανύπαρκτη πολιτική υγείας και η διαχρο­νική απουσία της οδονπατρικής περίθαλ­ψης από τους προϋπολογισμούς τον ελλη­νικού κράτούς, είναι οι αιτίες του προβλή­ματος που τείνει να γιγαντωθεί με ολέ­θριες συνέπειες. Η διαρροή των ασθενών μας στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και κυρίως στα Σκόπια, λόγω των χαμηλών η­μών πού υπάρχουν εκεί, είναι το επακό­ λουθο της εξαθλίωσης και της απελπισίας των Ελλήνων πολιτών. Τα παραδείγματα ασθενών που διακινδυνεύούν την ζωή τους προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονο­μήσουν ένα μικρό ποσό διαρκώς πληθαί­νούν. Παρά την διαρροή συναλλάγματος και την απροσδιορίστου ποιότητας περί­θαλψη, το ελληνικό κράτος και η συγκν­βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ συνεχίζει να  περιφρονεί τους πολίτες του, αδιαφορεί για την επαγγελματική εξόντωση των οδο­νηάτρων και δεν προβαίνει σε καμία διορ­θωτική κίνηση.
  Οι στοματικες παθήσεις μπορούν να έχούν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζω­ής από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μέχρι το σχολείο, την ερ­γασία, την δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τούς άλλους αν­θρώπούς. Μπορούν, επίσης, να οδηγή­σουν σε κοινωνική απομόνωση.
Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για την διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.
*Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ245