Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ


   Η δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα,στο σύνολο είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Αλλά ως δημόσια (κρατική ) δαπάνη είναι από τις χαμηλότερες.   Μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην Ελλάδα τις τελευταίες 2 δεκαετίες είναι η φαρμακοβιομηχανία. Τα Ελληνικά φάρμακα δεν έχουν να  ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εξωτερικού και  πλέον  εξάγονται σε πολλές  χωρές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που οι περισσότεροι  παραγωγικοί κλάδοι παρουσιάζουν μείωση , ο  κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάζει 7% ανάπτυξη. Για κάθε 1€ που πάει στα εγχώρια φάρμακα υπολογίζουμε 2,4€ έμμεσα και 5,3€ άμεσα στο ΑΕΠ.Μιλάμε για μία συνεισφορά κοντά στο 4% του ΑΕΠ  με προσφορά 7 δις. Ευρώ ετησίως.Σε αυτά προσθέστε και την άμεση και έμμεση φορολογία των εταιρειών και των  υπαλλήλων τους αλλά και την φορολογία των ιατρών (αμοιβή συνταγογράφησης) και φαρμακοποιών (φορολογία κερδών πωλήσεων) .
Αυτό τι σημαίνει; Το βάρος της δαπάνης υγείας στην χώρα μας πέφτει στους ώμους του λαού.
   Οι ασθενείς που έρχονται στα ιατρεία μας για συνταγογράφηση, παρά την τεράστια μείωση της τιμής των φαρμάκων  παραπονιούνται ότι πληρώνουν περισσότερο από πριν.Γιατί;;;Ας δούμε αναλυτικά πως εξαπατάται ο Ελληνικός λαός . Η μείωση της φαρμακευτικής δημόσια δαπάνης, δηλαδή αυτό που δεν δίνει το δημόσιο είναι 3 δις. Πού πήγαν όμως τα τρία δις;
-Κάτι λιγότεροι από ένα δις  το χρεώθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες με μείωση της τιμής των σκευασμάτων.Σε αυτό βήθησε ο εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής. Αν και αυτό είναι καλό για το δημόσιο , δεν είναι καλό για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων,που στρέφεται πλέον στις εξαγωγές αλλά και στην παραγωγή φαρμακών στο εξωτερικό με ότι κακό αυτό συνεπάγεται.
-Το 2ο δις το ξαναχρεώνονται οι φαρμακοβιομηχανίες  με τα rebates και clαwback, στην ουσία είναι μία άλλη φορολογία. Δυστυχώς και αυτή επιβαρύνει την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία που έχει βασικό  κύκλο εργασιών εδώ ενώ  το κόστος είναι  ελάχιστο για τον κύκλο εργασιών των αλλοδαπών εταιριών.
- Το 3ο δις (1,15δις για την ακρίβεια) το χρεώθηκαν οι ασφαλισμένοι. Η συμμετοχή από 10%-25% έχει ανέλθει και στο 50-75%.Παλαιότερα η συμμετοχή ήταν 0%-10%-25%. Αλήθεια, θυμάστε πότε τελείωσε αυτό; Όχι φυσικά, γι΄αυτό στο ιατρείο μου έχω 6 χρόνια τώρα την φωτογραφία των Λοβέρδου Κουτρουμάνη αναφέροντας ότι αυτοί οι 2 στις 28/2/12 κατήργησαν το 10% συμμετοχή και το πήγαν σε 25% σε πλειάδα χρόνιων παθήσεων  όπως η δυσλίπιδαιμία και η στεφανιαία νόσος.Επιπλέον ενώ στην αρχή για να κάνουν τα γενόσημα φάρμακα, που είναι πιο φθηνά ελκυστικότερα, ο ασφαλισμένος πλήρωνε την διαφορά κόστους του πρωτότυπου ο ίδιος. Δηλαδή οι ΕΟΠΥΥ  αποζημίωνε το 75% της τιμής του γενοσήμο και  το υπόλοιπο 25%  το έδινε ο ασφαλισμένος ή το μοιράζοταν.Έτσι είχαμε 2 τιμές, μία κρατικού τιμολογίου που ήταν η λιανική του πρωτοτύπου και μία ασφαλιστική που ήταν η μειωμένη τιμή του γενοσήμου. Στην πορεία όμως στα πλάισια της  περαιτέρω μείωσης του κόστους οι ασφαλιστικές τιμές διολίσθησαν σε επίπεδα κάτω των λιανικών των γενοσήμων. Αυτα στην ουσία αύξησαν την συμμετοχή των ασφαλισμένων 10-50% ανάλογα τουείδους της αγωγής. Μάλιστα ακόμα και η αγορά γενοσήμων σκευασμάτων έχει  πλέον αυξημένη συμμετοχή.
Oπότε η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα πέφτει στον ασφαλισμένο άμεσα και έμμεσα.
Δεν πάει άλλο αυτή η απάτη!