Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


 
  Φανταστείτε να είστε  ένας βαριά πάσχοντας. Μπαίνετε στην ταλαιπωρία π.χ. της Πιστεύαμε ότι τα έχουμε δει όλα  στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Η ανικανότητα των κυβερνούντων όμως δεν έχει τέλος. Θα έλεγε κάποιος ότι ηδονίζονται από την ταλαιπωρία των Ελλήνων. Ποιος ξέρει, ίσως να νομίζουν ότι παίρνουν εκδίκηση για το πάθημα των παππούδων τους στον συμμοριτοπόλεμο.χημειοθεραπείας και μετά πρέπει να περιμένετε στην ουρά ώρες για να πάρετε τα αναγκαία φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  Τόσο δύσκολο είναι να τα προμηθεύονται με άλλο τρόπο; Να μην περιμένουν στην ουρά αλλά να τους ειδοποιούν όταν είναι  έτοιμα για παραλαβή; Ιδιαίτερα τώρα που όλα γίνονται ηλεκτρονικά;
  Τα ιατρεία της  γειτονιάς που τόσο  έχουν διαφημιστεί δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Βέβαια και να ανοίξουν, αν βρεθούν είλωτες ιατροί απλά θα είναι ένας τρόπος να μην έχουν πρόσβαση στον ειδικό ιατρό για την πάθηση του σφαλισμένου. Ως τώρα μόνο 47 από 100 τοπικές  μονάδες  υγείας λειτουργούν. Και φυσικά οι ιατροί τους ήδη δέχονται πιέσεις να παίξουν τον ρόλο και των οικογενεικών ιατρών. Ούτε οι μισοί ιατροί που χρειάζονται στις  ΤΟΜΥ και στα ιατρεία της  γειτονιάς  δεν έχουν βρεθεί.
  Αποτέλεσμα όλων αυτών αλλά και της απάτης  της μείωσης του κόστους της φαρμακευτικής αγωγής  είναι οι  Έλληνες να κατέχουν ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ.Είμαστε στην τριάδα των χωρών με την μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη  υγείας στην Ευρώπη. Εφόσον ο δημόσιος  τομέας δεν μπορεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του λαού, αυτός αναγκάζεται να συνεισφέρει περισσότερο. Κάτι μπορεί να γίνεται στα νοσοκομεία, που ακόμα και έτσι απλά δεν κλείνουν, αλλά η φροντίδα των χρονίων πασχόντων και των δαπανών  υπέρ υγείας των νοικοκυριών είναι ανύπαρκτα
Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει αν δεν αλλάξει η πολιτική υγείας. Και αυτό θα γίνει μόνο από  μία εθνική κυβέρνηση που θα κάνει τα αυτονόητα. Θα αυξήσει την δημόσια δαπάνη υγειας τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ. Θα προσλάβει τους νέους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας ή συμβληθεί μαζί τους ο ΕΟΠΥΥ, με αξιοπρεπείς όρους. Έτσι θα σταματήσει και η φυγή  των ιατρών μας. Τους σπουδάζει και εξειδικεύει η χώρα μας για να φύγουν και να προσφέρουν σε άλλη χώρα. Τραγικό! 1500 ιατροί έχουν φύγει  ανά έτος τα τελευταία 5 έτη, πάνω από 7000 δηλαδή. Φέτος ήδη 281 μας εγκατέλειψαν. Οι ιατροί μέλη του ΙΣΑ συνεχώς  μειώνονται (24815 το 2018 από 25825το 2009. Η ιατρική ανεργία έχει φτάσει το 28%. Η εξοντωτική φορολογία, ο παράλογος ΕΦΚΑ και τα rebate και claw back των εργαστηριακών κάνουν την εξάσκηση της ιατρικής αδύνατη στηνΕλλάδα.
  Αν δεν καταργηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις και δεν ακολουθηθεί εθνική πολιτική υγείας μην περιμένετε καλύτερες ημέρες.
ΠΚ, για του Ιατρούς του Ελληνισμού.