Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Η γονιδιακή σχέση των Ελλήνων με τους γειτονικούς και λοιπούς Ευρασιατικούς λαούς


  Σε σχέση με 20 ευρασιατικούς πληθυσμούς τοποθετούμαστε στους Ευρωπαίους, στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ανατολής. Η μικρότερη γενετική απόσταση υπάρχει με του Ιταλούς. Είναι οι πρώτοι που δέχθηκαν την επίσκεψη των Ελλήνων και η 1η περιοχή που μεταδόθηκε ο νεολιθικός πολιτισμός το 8.000 π.χ. Ιδιαίτερα στην νότιο Ιταλία και Σικελία με ποσοστό κοινών γονιδίων από 10% ως και 37%. Ακολουθούν πιο κοντά σε έμας οι Γάλλοι (10-17% γονιδιακή ομοιότητα) με τον Ελληνα Πρωτέα ιδρυτή της Μασσαλίας να είναι ο πρώτος γόνος των Ελλήνων που μετέδωσαν και εκεί τον νεολιθικό πολιτισμό. Μέχρι σήμερα οι Μασσαλιώτες τον αναγνωρίζουν ως προπάτορά τους. Ακολουθούν οι Ελβετοί και μετά οι Ισπανοί (κυρίως Βάσκοι Καταλανοί και κάτοικοι στα παράλια της Μεσογείου).Οι Ιρλανδοί από κοντά. Δικές τους έρευνες έδειξαν 2 κύματα ‘’Ελληνικών’’ πολυμορφισμών. Μελέτες σε λειψανα του 5200 ως του 4000 π.χ. αποκάλυψε ίχνη μαζικής μετανάστευσης νεολιθικών αγροτών από την Ελληνικό χώρο αρχικά.Τότε πρωτοεμφανίσθηκε στο νησί ο νεολιθικός πολιτισμός. Δηλαδή η γεωργία , η κτηνοτροφία με ζώα που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί μας. Η κεραμική, η υφαντουργία. Τα γονίδια για μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια που έχουν πολλοί σημερινοί Ιρλανδοί και γι΄αυτό μοιάζουν με Έλληνες οπως λένε οι μελετητές...Οι Ιρλανδοί γενετιστές δηλαδή.Βρέθηκε και 2ο κύμα...Ποντιακό την εποχή του χαλκού, από προγόνους των Ελλήνων που είχαν ήδη αποικήσει τις στέπες της νότιας Ρωσσίας και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Στην συνέχεια θα αναφερθώ στους γειτόνους μας. Τα συμπεράσματα είναι και αρκετά επίκαιρα. Αρκούν για να καταλάβουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες τα σλαβοαλβανικά Σκόπια. Με τους γειτονικούς σλαβικούς πληθυσμούς υπάρχει μεγάλη γενετική απόσταση. Μεγαλύτερη από πιο βόρειους Σλάβους, λόγω των Ελληνικών θρακιώτικων φύλων των Γετών και των Δάκων που αποίκησαν την ευρύτερη βόρεια παραδουνάβια περιοχή.Ο πιο απομακρυσμένος σλάβικος λαός γενετικά με εμάς είναι οι Ρώσσοι. Οι Βούλγαροι και οι Σλάβοι Σκοπιανοί διαφέρουν τελείως γενετικά με τους Ελληνικούς Μακεδονικούς πληθυσμούς. Καταρρέει  ο μύθος των Σλαβομακεδόνων, δηλαδη η ύπαρξη σλάβικων πληθυσμών εντός της Μακεδονίας μας. Καταρρέει και η θεωρία του Φαλμεράϊερ που έλεγε ότι οι Σλάβοι κατέκλυσαν τον Ελλαδικό χώρο και απορρόφησαν τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων.
Η γονιδιακή σχέση μας με τους Αλβανούς είναι πιο πολύπλοκή. Η κατεχόμενη Β. Ήπειρος,οι Έλληνες Αρβανίτες και οι 2 διαφορετικοί Αλβανικοί πληθυσμοί πλέκουν τα πράγματα για τον μη γνώστη. Θα ξεκαθαριστεί σε σχετικό άρθο στο μέλλον με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Όσον αφορά τους Τούρκους φανερώνεται η πολυεθνικότητα του ψευτονεοτουρκικού έθνους. Τα συμπεράσματα, που θα αναλυθούν σε μελλοντικό άρθρο, ξάφνιασαν την διεθνή κοινότητα. Περίμεναν ότι στα 400 χρόνια σκλαβιάς θα υπήρχε διείδυση DNA μογγόλων σε Έλληνες. Οι μελέτες πολλών διαφορετικών και ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων στην γενετική συσταση των Ελλήνων δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα. Σε Τούρκους  βρίσκεται Ελληνικό γονιδίωμα.
Οι Έλληνες παραμένουν ξεχωριστοί σε μεγάλο βαθμό από τους γειτονικούς λαούς λόγω γλωσσικών, θρησκευτικών, ηθολογικών και άλλων  πολιτισμικών  χαρακτηριστικών που διατήρησαν την γενετική ταυτότητά τους και δεν ήρθαν σε επιμειξίες με διαφόρους λαούς εντός της περιοχής τους, παρά μόνο κατά την ειρηνική και πολιτιστική επέκτασή τους σε άλλες περιοχές.

*Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ245