Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΡΤΙΕΡΗΔΕΣ


Πολλά κέντρα διασκέδασης για να εξασφαλίσουν μια τάξη και αποφυγή ‘’παρατράγουδων’’ διαθέτουν τους πορτιέρηδες.Είναι συνήθως άτομα γεροδεμένα και οξυδερκή, κάτι σαν προσωπικό ασφαλείας που ελέγχουν ποιος μπορεί να μπει στο μαγαζί. Προφανώς όποιοι σκέφτηκαν την καθιέρωση του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό ιατρό προς τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ,  είναι θαμώνες τέτοιων κέντρων διασκέδασης και εμπνεύστηκαν αυτόν τον τρόπο ελέγχου. Η δικαιολογία μετατροπής των γενικών ιατρών σε πορτιερηδες-gatekeepers  είναι για άλλη μία φορά, το δήθεν άγχος τους να εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι ικανοποιητικά. Η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται για να μειώσουν περαιτέρω τις λιγοστές διαπάνες  για την αμοιβή των συμβεβλημενών ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Φυσικά πάλι θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους πλήρως τις επισκέψεις ή τα εργαστηριακά για την κάλυψη των ειδικών αναγκών υγείας τους.Αλλιώς τους περιμένει τεράστια ταλαιπωρία. Θα συνωστίζονται καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, οι με γυναικολογικά ή ενδοκρινολογικά προβλήματα π.χ. στην αναμονή του οικογενειακού ιατρού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγειάς τους ένας γενικός ιατρός και όχι ο ειδικός . Και αν ζοριστεί ή  αποτύχει θα τον παραπέμψει στον ειδικό. Θα υπαρχουν 3 κατηγορίες παραπομπών, η άμεση, η προληπτική και ή του χρόνιου νοσήματος. Στην συνέχεια θα μπορεί να πάει στον ειδικό ιατρό (αφού έχει χάσει ίσως και πολύτιμο χρόνο), μόνο μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού από διαδικτυακή εφαρμογή. Πράγμα ακατορθωτο για την πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών.   Και για το  χάσιμο χρόνου με τις όποιες πιθανές επιπλοκές στην υγεία τους  ποιος θα ευθύνεται; Τι θα γίνονται τα έκτακτα περιστατικά;
Όπως είναι φυσικό οι αντιδράσεις απο τον ιατρικό κόσμο είναι έντονες.Για να μπορέσει το υπουργείο να στηρίξει τις θέσεις τους έβγαλε προσφάτως μία διευκρινιστική για τον νόμο εγκύκλιο η οποία κάνει το άσπρο μαύρο για να  κλείσει τα μάτια των ασθενών. Από την μία ο νόμος λέει τα αναφερόμενα παραπάνω, από την άλλη το κείμενο της εγκυκλίου γράφτηκε από κάποιον που δεν έχει σχέση με το υπουργείο.Με την νέα κυβίστηση ο χρόνος να παει πρώτα στον γενικό για να πάρεις παραπομπή για τον ειδικό θεωρείται ότι θα είναι μικρότερος από το να λκείσειςραντεβού με τον ειδικό.! Η επιλογή ιατρού γίνεται ελεύθερα! Μα πως αφού θα πρέπει να  δηλώσεις  έναν συγκεκριμένο συμβεβλημένο οικογενειακό για να δει αν την δέχεται, λόγω οικονομικού πλαφόν.
Το νέον ομοσχέδιο για την ΠΦΥ αν εφαρμοστεί θα φέρει τα πάνω κάτω. Το δημόσιο θα κερδίσει με την μείωση των επισκέψεων σε ειδικούς. Και θα κερδίσει γιατί οι ασφαλιμένοι θα συνεισφέρουν οικονομικά στην αμοιβή των γενικών ιατρών.Το χειρότερο όμως είναι  η ανικάνότητά τους να εφαρμόσουν πολιτική υγείας που να έχει επίκεντρο όχι τις απαιτήσεις των ‘’θεσμών’’ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.Πρωτού μάλιστας συμβληθούν με όλους τους ιατρικούς φορείς που οι ίδιοι γνωρίζουν, εφαρμόζουν το νομοσχέδιο χωρίς ιατρούς. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Για να χαΪδέψουν τους ‘’θεσμούς’’ και να κρύψουν την ανικανότητά τους, προχωρούν σε άνα σύστημα  ΠΦΥ αντιλαΪκό, ελλειπές, χωρίς επιστημονικό προσωπικό με οικονομική κάλυψη από βραχυπρόθεσμα προγράμματα ΕΣΠΑ.
ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ.
Π.ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ για τους Ιατρούς του Ελληνισμού.


*Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ248