Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2019


Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί στους πολίτες και στους ιατρούς σχετικά με την πφυ και τον προϋπολογισμό για την υγελια του 2019. Είναι αξιοθαύμαστο  πως οι κυβερνώντες απλά πράγματα τα μετατρέπουν σε δυσεπίλυτους γρίφους, μόνο και μόνο για να παρουσιάζουν πλεονάσματα.
Ενώ παραμένει υποχρεωτική η εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό, γεγονός υπό προϋποθέσεις καλό, δεν υπάρχουν οι ιατροί για να καλύψουν όλους τους  Έλληνες. Επιπλέον από τους υπάρχοντες ιατρούς ελάχιστοι δέχθηκαν να συμβληθούν λόγω των απαράδεκτων αμοιβών και  ανεφάρμοστων υποχρεώσεών τους αν συμβληθούν.  Ποιός  νοσηρό ς νους έθεσε την ανάγκη  ναπ άρει  παραπεμτικό από τον οικογενειακό τους ιατρό ο ασφαλισμένος για να επισκεφθεί ειδικό ιατρό , ακόμα καιο χρονίως πάσχων; Χάσιμο χρόνου που σαν σκοπό έχει να μην πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τις επισκέψεις στους ειδικούς ιατρούς.
 Ο εκβιασμός  με την απόλυση των ιατρών που δεν δέχθηκαν να συμβληθούν και με την μη δυνατότητα των ασφαλισμενων να επισκεφθούν ειδικό ιατρό ή κρατικό νοσοκομείο χωρίς παραπεμπτικό  του οικογενεικού δεν έπιασε.
Ο Πανελλαδικό Ιατρικός  Σύλλογος, το συνδικαλιστικό ιατρικό όργανο ζήτησε να διευκρινιστεί πριν το 2019 τι πρόκειται να γίνει στην ΠΦΥ.  Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι όσοι έχουν δηλώσει οικογενειακό σε περιοχές που υπάρχουν πολλοί θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Αλλιώς ότι ισχύει τώρα! Αυτό δενλέγεται πολιτική υγείας μοντέρνου κράτους.
Από την άλλη ο πρώτος μεταμνημονιακός  προύπολογισμός ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα μνημόνια και φέρνει και νέα αντιλαΪκά μέτρα εις  βάρος μας.
Οι εγαζόμενοι  στην υγεία καταγγέλλουν:
Μειώνουν τη χρηματοδότηση για συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και μοιράζουν νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ. ευρώ και το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ αλλά διατηρούν το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» που φτάνει στα 648 εκατ. ευρώ.
Μειώνουν το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας κατά 63 εκατ. ευρώ, παρόλο που μόνο το 10% των ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας, ενώ αυξάνουν τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρηματιών και ανακύκλωσης της ανεργίας κατά 191 εκατ. ευρώ.
Αύξησαν τις ασφαλιστικές εισφορές συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ «χαρίζουν» άλλα 51 εκατ. ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες (από την πληρωμή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέους εργαζόμενους).
Μειώνουν τη κρατική χρηματοδότηση και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια.
Η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώνεται, για άλλη μια χρονιά, κατά 65 εκατ. ευρώ ενώ αυξάνουν τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις εισφορές μας.

Π. Κελεπούρης
Ειδικός Καρδιολόγος

 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ281