Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΝΑΥΑΓΙΟ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ; ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


 Κάθε μέρα καταφτάνουν στο ιατρείο μου ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και με αγωνία ρωτούν τι θα γίνει από 1/1/2019. Θα μπορούν να έρχονται, θα συνταγογραφούνται τα φάρμακά τους, θα βρουν έναν οικογενειακό ιατρό;. Το υπουργείο υγείας με πλήρη έλλειψη ευαισθησίας, χωρίς να μας ρωτήσει εκτύπωνε και το κάνει ακόμα ένα κείμενο κάτω από κάθε ηλεκτρονική συνταγή. Το κείμενο αυτό που εκτυπώνεται με έξοδα των ιατρών, διαφήμιζε τον θεσμό τουοικογενειακού ιατρού και προειδοποιούσε να εγγραφούν άμεσα σε έναν αλλιώςδεν θα μπορούν να επανελθουν στον ιατρόπου τους έδωσε την συνταγή σήμερα.  

Έσπειραν τρόμο στους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα σε αυτούς με χρόνιες παθήσεις που η ιατρική παρακολούθηση είναι μέρος τηςζωής τους. Δεν σκέφτηκαν τον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στον χρόνιο ασθενή και στον ιατρό τον ειδικό για το πρόβλημά του. Πολλές φορές, ένας λόγος στο τηλέφωνο, μία κουβέντα συμπαράστασης άλλαζαν την κλινική πορεία. Αυτόν τον δεσμό χτύπησαν με την απαράδεκτη σημείωση που στην ουσία προειδοποιεί...Δεν έχεις οικογενειακό ιατρό; Δεν έχεις πρόσβαση σε κανένα ιατρό. Πολλοί έτρεξαν να βρουν οικογενειακό. Ήρθαν όμως αντιμέτωποι με την έλλειψη των ιατρών. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να εγγραφούν σε ιατρό 20-30 Κm μακρυά από το σπίτι τους.

Οι συνάδελφοι δεν υποχώρησαν στον εκβιασμό και στην χρέωση 2250 ασθενών με 10 ευρώ αμοιβή ανά έτος. Με τα έξοδα συντήρησης του ιατρείου, οι αντισυνταγματικές κρατήσεις ΕΦΚΑ και τα έξοδα κίνησεις για δωρεάν κατ’ οίκο επισκέψεις να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα 10 ευρώ το έτος ή 70 λεπτά τον μήνα.

Οι αθεόφοβοι (στην κυριολεξία) του  υπουργείου βλέποντας να μην προχωρά το σχέδιό τους θέλουν να προχωρήσουν σε επιστράτευση των ιατρών των ΚΥ και των ΤΟΜΥ. Οι ιατροί όμως αυτών των δομών δεν έχουν τέτοια αποστολή στην ΠΦΥ. Αν γίνει αμέσως χάνουν τον λόγο συγκρότησής τους.

Οδηγούμαστε έτσι στο 2019 με 1 οικογενειακό ιατρό ανά 10.000 ασφαλισμένους. 2250 θα είναι οι τυχεροί. Οι υπόλοιποι δεν θα έχουν υποχρεώση να εγγραφούν και θα μπορούν να επισκέπτονται τους ειδικούς ιατρούς. Όσοι έχουν δηλώσει τι κάνουν; Καμμία διευκρίνη σχετικά. Σιωπή ενοχής ή μάλλον αδυναμίας να δωθεί μία λύση. Γι’ αυτό οι ιατροί αποφάσισαν και το 2019 να δέχονται ασφαλισμένους ανεξάρτητα της εγγραφή τους σε οικογενειακό ιατρό. Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους  είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, όπως και η παροχή προληπτικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών υγείας.

Καλώ τον υπουργό υγείας να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης από τον σημερινό του θέματος της ΠΦΥ, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Π.Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ280