Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2019- ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ


Παρόλο που οι ιατροί έχουν γυρίσει την πλάτη στον απαράδεκτο, όπως θέλουν να εφαρμόσουν, θεσμό του οικογενειακού ιατρού, προχωρούν περαιτέρω στην αποδόμηση της ΠΦΥ. Και όλα αυτά προ τι σε μία Ελλάδα με πληθώρα ειδικών ιατρών που ιδιωτεύουν; Αντί να συνεργαστούν με τους ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι με μικρό κόστος, ελάχιστο αν συγκριθεί με αυτό στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, προσφέρουν στο ιδιωτικό τους ιατρείο, υψηλού επιπέδου ιατρική, σπρώχνουν την ΠΦΥ προς εποχές που το μεταπολιτευτικό ΙΚΑ θα φαίνεται σαν παράδεισος. Και γιατί; Μα για μειώσουν κι άλλο τα έξοδα για την  υγεία προς όφελος των πλεονασμάτων. Ευτυχώς δεν θα το καταφέρουν γιατί τελειώνει ο χρόνος τους. Βέβαια ακολουθούν οι ψοφοδεξιοί που αν κάνετε το λάθος και τους ανεβάσετε στην κυβέρνηση θα  συνεχίσουν το έργο των συριζέων.
  Τέλος οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ! Το αναφέρουν και καμαρώνουν. Τέλος, μόλις ανοίξουν όλες οι ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας), τα πρώην ΙΚΑ δηλαδή! Στο συμπληρωματικό μνημόνιο αναφέρερεται : <<Καθώς λειτουργούν νέες Μονάδες Τοπικής Υγείας (ΤΟΜΥ), οι υπάρχουσες συμβατικές ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες Γενικούς Γιατρούς θα μειωθούν αντίστοιχα, ώστε να αποφευχθούν οι επικαλύψεις στην τοπική παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης>>. Γι΄αυτό και οι οικογενειακοί ιατροί θα έχουν συβάσεις διάρκειας 1 έτους με ανανέωση ως 2 φορές. Σε 3 χρόνια δηλαδή ευελπιστούν να γίνουν όλες οι ΤΟΜΥ και να καλυφτούν όλες οι θέσεις τους. Δεν το νομίζω, Θα επαναληφθεί το φιάσκο του οικογενειακού ιατρού. Από 3000 μόνο 400 συριζοψεκασμένοι και υπερήλικες άσχετοι πλέον λόγω ηλικίας ή προέλευσης (πρώην κομμουνιστικές χώρες) δέχθηκαν να συμβληθούν.
  Άγνωστο φυσικά παραμένει πως θα υλοποιηθούν τα σχέδιά τους, δεδομένου ο ιατρικός κόσμος δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ. Οι προκυρήξεις επαναλαμβάνονται συνέχεια. Ούτε και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπορούν να συγκεντρώσουν.
  Αλλά ας υποθέσουμε ότι βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται. Θα ζήσουμε εποχές ΙΚΑ. Καθυστερήσεις και  αναμονές μηνών  για μία απλή εξέταση, από ένα άγνωστο ιατρό με νοοτροπία δημοσιοϋπαλληλική και έχοντας το μονοπώλειο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Κακόμοιρε πολίτη, εκεί που πήγαινες κύριος με προσωπική συννενόση στο ιδιωτικό ιατρείο του ειδικού ιατρού του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ θα στοιβάζεσαι σε ένα απρόσωπο ΤΟΜΥ μετά από μία απρόσωπη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για λίγα λεπτά εξέτασης. Και αν χάσεις το ραντεβού; Κλείσε πάλι καινούργιο. Αν αργήσεις; Πάει το έχασες. Και αν πρέπει να φέρεις τα αποτελέσματα των εξετάσεων; Κλείσε πάλι ραντεβού μετά από μήνες; Και αν θέλεις κάτι να ρωτήσεις, αν κάτι παέι στραβά στην πορεία, που θα βρεις τον απρόσωπο ιατρό της ΤΟΜΥ. Με τον συμβεβλημένο....Τον έπαιρνες τηλέφωνο ελεύθερα, του πήγαινες τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική συννενόηση. Αν έχανες το ραντεβού πάλι κάπου θα σε έβαζε.
  Κόλαση έτσι; Για να μην την ζήσεις λοιπόν στις επόμενες εκλογές ψήφισε το μοναδικό πατριωτικό κόμμα, την Χρυσή Αυγή, της οποίας οι Συριζέοι με τις ΤΟΜΥ προσπάθησαν να αντιγράψουν το πρόγραμμα για τα αστικά ΚΥ όπου ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι με αξιοπρεπείς όρους και σε συνεργασία με τους αξιοπρεπώς αμοιβόμενους ιατρούς  των ΚΥ (ΤΟΜΥ συριζέικα) θα προσφέρουν υψηλές και φθηνές για το επίπεδό τους παροχές πρωτοβάθμιας υγείας.

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ276