Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.


Ο πρώτος μη μνημονιακός προϋπολογισμός, κατά τον χαρακτηρισμό του από την κυβέρνηση, δεν φαίνεται να είναι γεναιόδωρος με τα δημόσια νοσοκομεία. Αντιθέτως, φαίνεται να είναι πιο μνημονιακός από ποτέ. Κάθε χρόνο η μνημονιακή πολιτική έδινε όλο και πιο λίγα στα νοσοκομεία. Οπότε φέτος, ελεύθερος από μνημονιακές δεσμεύσεις ο Πολάκης, όπως καμαρώνει, αντί για ένεση ρευστότητας πήρε το μαχαίρι κι έκοψε κι άλλα.
  Κατά 65 εκατομύρια ευρώ θα μειωθούν τα κονδύλια για τα δημόσια νοσοκομεία  από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα οι ανάγκες για προμήθειες υπολογίζοται ότι θα αυξηθούν κατά 240 εκατομύρια. Και ήδη υπάρχει τρύπα > 400 εκατομύρια από τα προηγούμενα έτη. Τα περιθώρια στενεύουν, τα νοσοκομεία λειτουργούν λόγω του πατριωτισμού των προμηθευτικών εταιρειών. Τα φέσια τους όμως πνίγουν την αγορά. Οι προμηθευτές δεν αντέχουν άλλο.
  Ήδη αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών. Το 60% του συνόλου του ιατρικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένο και  χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Η θέρμανση των δωματίων  δεν  ‘’ανοίγει ‘’ σε πολλά νοσοκομεία και ζητείται από τους συγγενείς των ασθενών να φέρουν τα δικά τους κλινοσκεπάσματα, επιπλέον κουβέρτες λόγω κρύου ακόμα και υγεινομικό υλικό! Φαγητό δεν ζητάνε, αλλά οσονούπω θα γίνει και αυτό.
 Τέλος οι ελλΕΊψεις σε προσωπικό είμαι τεράστιες. 6.000 ιατροί λείπουν και 20.000 νοσηλευτές...Τ΄ ακούς Πολάκη,είναι περισσότεροι από τους ‘’απολυμένους’’ παπάδες. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Με καθηλώμένες όμως τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, ενός συνεχόμενα μειούμενου ΑΕΠ  δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Βρε συντρόφια, μήπως ήταν καλύτερα με τα μνημόνια;
Π. Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ278