Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2018, ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ


Στο τέλος του 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εγαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανάρτησε έρευνα σχετικά με τα κέντρα υγείας της χώρας. Η κατάσταση τραγική. Βέβαια όσοι ασχολούμαστε με την υγειας δεν εκπλαγήκαμε. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές και η κατάντια αυτή δεν οφείλεται στις κυβερνήσεις των μνημονίων. Τα προβλήματα  υπάρχουν αρκετές δεκαετίες, απλά η μνημονιακή πολιτκή τα διόγκωσε.
Η απόλυτη εγκατάλειψη δεν αφορά μόνο απομακρυσμένα ΚΥ αλλά αυτά περιοχών με χειμερινό τουρισμό  και εορταστικούς προορισμούς. Οι ελλειπείς σε αριθμό ιατροί βαπτίζονται οικογενειακοί ιατροί, χωρίς αυτό να είναι το αντικείμενο εργασίας τους. Για να μειώσουν το φιάσκο του οικογενειακού ιατρού χαρακτηρίζουν οικογενειακούς τους ιατρούς των ΚΥ, χρεώνοντάς τους πάνω από 2250 που λέει ο νόμος τους, ενώ οι υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να είναι και ιατροί του ΚΥ και οικογενειακοί. Δήμοι πλέον των 5000 κατοίκων χρεώνονται σε ένα ιατρό του ΚΥ ο οποίο μάλιστα βρίσκεται στον δήμοι 1 φορά την εβδομάδα; Πως θα ε΄χουν πρόσβαση στον οικογενειακό τους 24h το 24ωρο; Πώς θα τον βρίσκουν; Πώς θα τηρείται ο ηλεκτρονικός φάκελος ασφαλσμένου;. Πώς θα δίνονται τα παραπεμπρικά για τους ειδικούς ιατρούς και τ ανοσοκομεία;
Οι κυβερνόντες ψεύδονται λέγοντας ότι η νέα ΠΦΥ προχωρά. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Ο.Ι. ο ιατρός του ΚΥ, αυτα αποδυναμώνονται περαιτέρω. Το αποκούμπι των κατοίκων απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών και νησιών μαραζώνει.
Έλεγαν για 239 ΤΟΜΥ στο τέλος του 2018. 100 μόνο λειτουργούν μόνο με ταμπέλα. 40 με τεράστιες ελλείψεις και 60 που λειτουργούν όπως πριν σαν ΚΥ αστικού τύπου ή περιφερειακά/αγροτικά ιατρεία. Από τις 10.000 οργανικές θέσεις υπαλλήλων υπήρετούν μόνο 3300 και από τις 7500 θέσεις ιατρών μόνο 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2000 αγροτικοί, περιστασιακοί.Πολλά ΚΥ κλείνουν το μεσημέρι. με έναν μόνο ιατρό να εκτελεί  και καθήκοντα γραμματέα, νοσηλευτή, τραυματιοφορέα. Ακόμα και να υπάρχουν οι άλλοι, σχολάνε το μεσημέρι. Κάποια μάλιστα με μεγαλύτερες ελλείψεις εφημερεύουν  ημέρα παρά ημέρα.
Τα ΚΥ που βρίσκονται σε χειμερινά τουριστικά θέρετρα, π.χ. κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν διαθέτει ορθοπεδικό, δυνατότητα απλών  εργαστηριακών εξετάσων αίματος και ακτινογραφίας. Ακόμακαι ένα απλό κάταγμα απαιτεί διακομιδή σε νοσοκομείο...Αν υπάρχει σε υπηρεσία ασθενοφώρο, αλλιώς στέλνει το νοσοκομείο. Οι ιατροί είναι συνήθως αγροτικοί ή γενικοί. Καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί, μικροβιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες δεν υπάρχουν. Πόσοι δεν έχουν χάσει την ζωή τους έξω από μία κλειστή πόρτα ΚΥ; Θυμάστε το περισταικό στα καμμένα Βούρλα, στην Μαργαρίτη Θεσπρωτίας, στην Κάλυμνο ελλείψη αθενοφώρου;
Τέλος η συντήρηση των κτιρίων είναι μηδενική. Ακόμα και καρκίνοι από αμίαντο έχουν αναφερθεί (ΚΥ Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας). Το νερό σε κάποια μπαίνει από παντού, φύλαξη δεν υπάρχει, ούτε δυνατότητα καθαρισμού ιματισμού. Ακόμα και η θέρμανση είναι προβληματική.
Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξεις εσύ νοοτροπία και  δεν τους στείλεις σπίτι τους στις επόμενες εκλογές.

Π. Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος


 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ282