Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ ΕΝΟΨΗ 2019


  Για να ικανοποιήσουν τους ‘’θεσμούς’’ και να κόψουν κονδύλια από την υγεία προς όφελος του αιματοβαμμένου πλεονάσματος, προσπάθησαν μάταια να αλλάξουν την ΠΦΥ ΤΟ 2018. Το βάφτισμα των παθολόγων σε οικογενειακούς οατρούς, πρώτη φορά στον πλανήτη, δεν τους βγήκε. ‘Ετσι από το 2019 αναγκάζονται να  εφαρμόσουν την νέα ΠΦΥ όπου όλοι οι Έλληνες πρέπει να δηλώσουν ένα ιατρό, παθολόγο ή γενικό ιατρό ως οικογενειακό. Έτσι οι Ελληνες θα χάσουν την πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς ή στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου.
  Μάταια όμως οι ασφαλίσμένοι ψάχνουν να βρουν οικογενειακό ιατρό. Περίπου 400 ιατροί λίγο πριν την σύνταξη, χωρίς επιστημονική κατάρτηση άλλοι, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες  υγείας στην εποχή  μας και κάποιοι ‘’καμμένοι’’ συριζέοι εντάχθηκαν στο σύστημα. Ο καθένας  θα παρακολουθεί 2250 ασφαλισμένους. Μόνο 900,000 ‘Ελληνες θα έχουν έτσι οικογενειακό ιατρό. Στην απόγνωσή τους βάφτισαν Ο.Ι. τους παθολόγους των κέντρων υγείας και των ΤΟ.Μ.Υ.. Άλλη μία γαλαξιακή πρωτιά! Πάλι κάποια εκατομύρια Ελλήνων μένουν χωρίς Ο.Ι.
  Πάνω στην απόγνωσή τους, καθώς ο αμείλικτος χρόνος στενεύει τα περιθώρια, από το 2019 θα εφαρμόσουν την νέα ΠΦΥ χωρίς οικογενειακούς ιατρούς παρά για ελάχιστους Έλληνες. Αρχίζουν έτσι τα  παράλογα. Όσοι έχουν δηλώσει Ο.Ι.την πάτησαν! Αποκόβονται από τους ειδικούς ιατρούς. Αντίθετα όσοι δεν έχουν εξασφαλίσει κάποιον Ο.Ι. θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα και  με κάλυψη  του ΕΟΠΥΥ τους ειδικούς ιατρούς.
   Οι ειδικοί πλέον είναι αναγκαίοι. Οπότε αναγκάζονται να συνεχίζουν την συνεργασία μαζί τους.Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας μεταβίβασε στον ΠΙΣ (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο) την επιθυμία να συνεχίσει  ο ΕΟΠΥΥ τις συμβάσεις με τους ειδικούς.....Σε νέα βάση/σύμβαση όμως. Μετά την ενημέρωση σάλος προκλήθηκε στον ιατρικό κόσμο για τις  διαφορετικές αμοιβές στους ειδικούς ιατρούς. Το σημείο που φαίνεται να έριξε λάδι στη φωτιά σχετίζεται με την αύξηση της αποζημίωσης της επίσκεψης, όταν αυτή προκύπτει από παραπομπή οικογενειακού γιατρού. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι ο ιατρικός κόσμος αντιτίθεται στο νέο σύστημα των παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό (πχ.ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολόγο κ.λ.π.) ιδιαίτερα σε μια χώρα που οι περισσότεροι γιατροί είναι εξειδικευμένοι.
  Από την άλλη οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα είναι  ανά περιοχή. Αυτό δεν είναι εφικτό και δίκαιο γιατί στην Ελλάδα έχουμε μετακινούμενους εποχιακά πληθυσμούς. Στην περιφέρεια το Καλοκαίρι και στα αστικά κέντρα για διαμονή τον χειμώνα.
  Στοιχηματίζω ότι οι 2 πλευρές θα συνεχίσουν την διαφωνία τους, το νέο σύστημα όμως θα εφαρμοστεί με όσους ιατρούς θα συμφωνήσουν και θα έχουμε ασφαλισμένους σε σύγχιση σε ένα μπλοκαρισμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
Παν. Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ275