Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

H ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ.


Κοντεύουν 2 μήνες από την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία εορτάστηκε δεόντως από τον κυβερνητικό θίασο. Οι μισθοί των ιατρών του ΕΣΥ όμως δεν θα επανέλθουν  στα προ τουμνημονίου επίπεδα δια στόματος Ανδρέα Ξανθού. Να θυμιθούμε ότι πρόκειται για παράνομες κρατήσεις κατά το ΣτΕ  της τάξης του 40%-50%.
Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν καταστρεψει το ΕΣΥ. Οι γιατροί πλέον είναι πολλών ταχυτήτων , με διαφορετικούς μισθούς και ωράρια. Οι ιατροί του πρώην ΙΚΑ απολαμβάναν ωράριο 5,5 ωρών και τώρα ίδιο με του  ΕΣΥ. Καλούνται να παίξουν και τον ρόλο του οικογενειακού ιατρού παρανόμως. Μάλιστα σχεδόν το 90% είχαν δικαιωθεί απο τα δικαστήρια και επέστρεψαν με ανοικτά τα ιδιωτικά ιατρεία τους, αμοιβόμενοι παράλληλα και απο το ΕΣΥ, που δεν έχει χρήματα να προσλάβει νέους ιατρούς! Υπάρχουν και οι ιατροί των ΤΟΜΥ. Έχουν αποδοχές διαφορετικού τύπου και άλλο ωράριο. 7ωρο 5νθήμερο σε 2 βάρδιες 8:00 με 15:00 και 14:00- 21:00.Δεν είναι  μόνιμοι αλλά με σύμβαση για 2+2 έτη με αμοιβή από τα κονδύλια ΕΣΠΑ.
Πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε την επιστροφή στου ςιατρούς του ΕΣΥ των περικοπών λόγω των μνημονίων. Το ποσό είναι σεβαστό αλλά θα δουν να μπαίνει στις τσέπες του ένα μικρό μέρος. Κρατήσεις και αυτόματοι συμψηφισμοί με φορολογικές οφειλ΄λες το  εξανεμίζουν. 20% παρακρατείται ως φόρος. Φόρος εισοδήματος ΈΝΦΙΑ και άλλες οφειλές από το παρελθόν                                                                           
Προσλήψεις πλέον δεν γίνονται και η μείωση των ιατρών λόγω συνταξιοδότησης καλύπτεται από τη παραμονή των ειδικευομένων μετά την ειδικότητα τους ως επικουρικοί. Και αυτό το  τέχνασμα τελειώνει. Τέλος οι παρατάσεις για τους επικουρικούς. 650 περίπου ιατροί θα απολυθούν για να βρεθούν θέσεις για πρόσληψη  νέων με διαδικασίες εξπρές μέχρι τις εκλογές. Διώχνουν για να ξαναπροσλάβουν και να εξαγοράσουν ψήφους.
Π. Κελεπούρης
Ειδικός  καρδιολόγος 

 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ272