Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ. ΖΩΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ


Μέσα στους τόσους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης είναι και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Όπως και τα άλλα πλασματικά πλεονάσματα, αυτό του ΕΦΚΑ οφείλεται στο ότι χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν έναντι για την σύνταξή τους πολλά χρόνια μετά την συνταξιοδότησή τους. Βέβαια οι σημερινοί προσφάτως συνταξιούχοι θα ελάμβαναν συντάξεις περίπου διπλάσιες από αυτές που θα λάβουν οι σημερινοί 40ντάρηδες. Πληρώνοντα μάλιστα κάποιοι 40ρηδες πολλαπλάσιες από πριν εισφορές.
  Η κατάσταση είναι τραγική στον τομέα των υγειονομικών. 3500 υγειονομικοί και 850 ιατροί έχουν σταματήσει την εργασία τους και βγήκαν στην σύνταξη. Αλλά μόνο στα χαρτιά, μιας και πρέπει να περιμένουν, χωρίς φυσικά άλλο εισόδημα, μέχρι  2-3 χρόνια για την έκδοση των συντάξεών του. Η αναμονή  ‘’χρυσώνεται’’ με ένα ποσό των 500 ευρώ έναντι.
  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα 4000+ υγειονομικοί να περιμένουν 2-3 χρόνια για να εκκαθαριστεί η πολυπόθητη σύνταξη και να να ζουν λαμβάνοντας 500 ευρώ τον μήνα. Όσο δηλαδή το  μισό του βασικού μισθού τους. Η εκκαθάριση προχωρά με ρυθμούς χελώνας με άνωθεν εντολές για να παρουσιάζεται ο ΕΦΚΑ πλεονασματικός. Φυσικά χωρίς εκκαθάριση δεν δίνονται ούτε οι επικουρικές ούτε το εφάπαξ βοήθημα, που είναι και ελάχιστο για τους ιατρούς, περίπου 3.000 ευρώ.
  Η εκκαθαριση ηθελημένα δεν προχωρά. Δεν έχει διευκρινισθεί ο τρόπος έκδοσης των συντάξεων! Ενώ πλέον το ταμείο είναι ενιαίο (ΕΦΚΑ) ανταλλάσονται επιστολές συνεχώς μεταξύ 2 ή και 3 ταμείων με τις παλαιολιθικές διαδικασίες διαδοχικής ασφάλειες για να να υπολογισθεί η συμμετοχή κάθε ταμείου κατά τον ασφαλιστικό βίο. Μα τώρα όλα είναι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Πως η μία υπηρεσία του ΕΦΚΑ κάνει χρόνια να απαντήσει   στην άλλη που απονέμει την σύνταξη;
      Επίσης το προσωπικό της υπηρεσίας που εκδίδει τις συνταξεις έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδότησης των μελών του χωρίς νέες προσλήψεις.   
  Πως θα βγουν οι συντάξεις με λιγότερο προσωπικό και με πιο πολύπλοκες διαδικασίες; Με τον νόμο Κατρούγκαλου  η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη και  ζητείται η υποβολή των συντάξιμων αποδοχών από το 2002. Άντε να βρουν τα αρχεία λόγω ελλειψης μηχανοργάνωσεις των μισθοδοσιών.
Μας κοροιδεύουν! Όλα γίνονται για την δημιουργία ψευδών πλεονασμάτων εις βάρος των χιλιάδων συνταξιούχων που καλούνται    με τον μισόβασικό μισθό πριν την συνταξιοδότηση.

Π. Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ271