Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΛΑΚΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ


  Πριν από ένα χρόνο και κάτι μήνες είχαμε επισημάνει σε αλλοδαπό ασθενή που παραπονέθηκε για την ποιότητα της νοσηλείας σε κρατικό νοσοκομείο, να ρίξει το φταίξιμο στην κυβέρνησή του που έχει επιβάλει τα μνημόνια στην χώρα μας. Δυστυχώς, παρά την παρέλευση  τόσων μηνών και την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση έξοδο από τα μνημόνια η τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται.
  Ο κατήφορος δενέχει σταματημό. Και τα πράγματα είναι χειρότερα στις περιοχές που διαμένουν πολλοί λαθρομετανάστες. Η έλλειψη πόρων από την μία και η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω της προσέλευσης των χιλιάδων ξένων, έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία των  νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε μεσαιωνικές συνθήκες. Οι συνθήκες υγιεινής όντως θυμίζουν μεσαιωνικό κάστρο με νερά αποχετεύσεων να ρέουν από τους  τοίχους, ενίοτε να πέφτουν στα κεφάλια των νοσηλευόμενων. Τα ποντίκια κυνηγούν τις κατσαρίδες μέσα από τους ρημαγμένους τοίχους. Οι τουαλέτες δεν πλησιάζονται.
  Αλλά και τα νοσοκομεία της Αθήνας δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Κλιματιστικά που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, ηλικίας δεκαετιών. Τουαλέτες με πλημελή καθαρισμό και χωρίς χαρτί υγείας. Πατώματα που κολλάνε τα παπούτσια. Οι ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις θερίζουν. Ράτζα παντού. Οι δίσκοι με τα φαγητά έρμαιο των περιστεριών.
   Η πολιτική των μνημονίων και η κατά παράβαση των διεθνών τακτικών μη ενίσχυσης του τομέα  υγείας σε περίοδο κρίσης, μας έφεραν εδώ. Με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία η κατάσταση ακόμα είναι αναστρέψιμη. Περικοπές στην υγεία δεν πρέπει να γίνονται, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.Μόνο με μία εθνική πολιτική υγείας υπάρχει ελπίδα. Ο Πολάκης έχει το θράσος να μιλάει για τα κατορθώματά του στο υπουργείο. Βέβαια αν ο σκοπός του ήταν να γίνει η δημόσια υγείας ‘’σοβιετία’’ κατά τις δηλώσεις του....Πέτυχε στο έργο του ως υπουργός.
Παν. Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ274