Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΠΦΥ- ΣΤΑΛΙΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ


Παρόλο το φιάσκο του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, το οποίο έχει οδηγήσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να επισκέπτονται ιδιωτικά παιδιάτρους, γενικούς ιατρούς και παθολόγους, τα νοσηρά μυαλά του Υπ. Υγείας κάνουν και σχέδια για τους ειδικούς. Αυτό οφείλεται στον πανικό τους. Αρχικά δεν ήθελαν κανένα ειδικό ιατρό στην ΠΦΥ. Ήθελαν να γυρίσουμε πίσω στην δεκαετία του 50 που ο ιατρός του χωριού τα έκανε όλα, ξεγεννούσε και τα ζώα αν υπήρχε ανάγκη.

    Με το νεο νομοσχέδιο για τους ιατρικούς συλλόγους, αυτοί κατάντησαννα είναι σύλλογοι σφραγίδα χωρίς νομική κάλυψη για συνδικαλιστικές κινήσεις ή διαπραγμάτευση συμβάσεων  φορέων με τους ιατρούς. Μόνο ο ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) έχει πλέον νομική υπόσταση για διαπραγματεύσεις. Έτσι τον άλλο μήνα η ηγεσία του Υπ. Υγείας θα καθίει στο ίδιο τραπέζι με επιτροπή του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

    Βιάζονται να υπογραφούν οι συμβάσεις ενόψη εφαρμογής της νέας ΠΦΥ από το νέο έτος. Βέβαια είναι άγνωστο αν θα μπορεί να εφαρμοστεί  λόγω έλλειψης οικογενειακών ιατρών. Η διαρροή λοιπόν των προτάσεων του υπουργείου έχει σηκώσει κύματα αντιδράσεων. Είναι μία καθαρά σταλινικού τύπου απόφαση. Όποιος διαφωνεί θα εκβιασθεί και αν δεν υπακούσει θα εξοντωθεί. 

   Καλείται λοιπόν ο ΠΙΣ να βρεί  ειδικούς ιατρούς οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Την πληρωμή τους θα την αναλάβει ο ίδιος ο ΠΙΣ μέσω ενός αναδιανεμητικού λογαριασμού. Ο λογαριασμός θα πιστώνεται ανάλογα με το πλήθος των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών. Σε περίπτωση που δεν αναταποκριθούν οι ειδικοί  Θα υποχρεώνονται να αφήνουντα ιατρεία τους και να πηγαίνουν ακόμα και σε μακρινές περιοχές, αν δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Για να συνετιστούν οι διαφωνούντες θα υπάρχει η απειλή παραπομπής στο πειθαρχικό του συλλόγου.

     Το γεγονός ότι οι ειδικοί ιατροί χρησιμοποιούν  ιατρικά μηχανήματα και  όργανα και πως αυτά θα μεταφέρονται δεν ενδιαφέρει το υπουργείο. Επίσης, οι αμοιβές θα είναι 50% μειωμένες αν δεν γίνει παραπομπή από τους ανύπαρκτους οικογενειακούς ιατρούς. Και οι κατά πράξη και περίπτωση αμοιβές υπόκεινται σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επίστροφές (rebate-claw back-αυτοπαραπομπή), που ξεπερνούν το 50%  της αμοιβής.

Θέλουν με ψίχουλα να φτιάξουν μία ΠΦΥ που θα κοστίζει  λίγο προς όφελος των πλεονασμάτων. Αυτά τα πλεονάσματα όμως θα χρεωθούν  στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοιθα πληρώνουν για όλα.



Π. Κελεπούρης

Ειδικός καρδιολόγος



 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ273