Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Η ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΕΙ!



 Αυτά που γίνονται εν ετη 2019 στον τομέα της υγείας είναι πέρα από κάθε φαντασία. Παρόλο που 2000 περίπου ειδικοί ιατροί παλεύουν καθημερινά να κρατήσουν την πρωτοβάθμια δημόσια υγεία, οι κυβερνώντες συνεχώς τους φέρνουν εμπόδια. Από το καλοκαίρι του 2018 οι συμβεβλημένοι παθολόγοι γενικοί ιατροί και παιδίατροι απολύθηκαν. Στην θέση τους ήθελαν να προσλάβουν τις ίδιες ειδικότητες με συνθήκες απαράδεκτες. Όπως ήταν αναμενώμενο λίγοι ιατροί δέχθηκαν τον εξευτελισμό και συμβλήθηκαν με τους νέους όρους.

Μόνο όμως 700 πανελλαδικώς από αυτές τις 3 ειδικότητες δεχθηκαν τις νέες συνθήκες εργασίας. Με αποτέλεσμα δεκάδες νομοί να μην διαθέτουν παιδίατρο συμβεβλημένο εκτός από 11 που διαθέτουν μονο 1, ο οποίος μπορεί να βλέπι μέχρι 1500 απαιδια΄. Αλλιώς τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται ιδιωτικά. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τους ενήλικες καθώς 10 νομοί δεν διαθέτουν γενικό ιατρό ή παθολόγο και άλλοι 10 μόνο από έναν.

   Σε αυτή την έλλειψη ιατρών για τους εναπομείναντες ειδικούς ιατρούς τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Με το επερχόμενο πολυνομοσχέδιο για την υγεία η συνταγογράφηση μπορεί να επιφέρει πρόστιμα στους ιατρούς, ακόμα και σε αποκλεισμό από την συνταγογραφηση. Συνεχώς κύβδηλα πρωτόκολλα ενεργοποιούνται. Και η μη συνταγογράφηση κατά τα πρωτόκολλα μπορεί να επιφέρει κλιμακωτά πρόστιμα από 2000 εώς 5000 ευρώ. Οπότε ας μην εκπλαγούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ όταν σε λίγο καιρό οι ιατροί δεν θα τους συνταγοφραφούν σκευάσματα εφόσον το κόστος τους θα επιφερει κυρώσεις. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Στις επερχόρμενες εκλογές είναι είναι μονόδρομος η ψηφος στην Χρυσή Αυγή.

Π. Κελεπούρης
ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ294