Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως βαρεια βιομηχανία τον τουρισμό. Η πραγματική βαρεια βιομηχανία μας είναι η φαρμακοβιομηχανία. 21 εργαστάσια φαρμάκων λειτουργούν και 1 πολυεθνικής εταιρείας. Απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι με πάνω από 800 επιστήμονες στην παραγωγή. Παράγονται σκευάσματα τελευταίας τεχνολογίας, εφάμιλα  των άλλων μη Ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Περιζήτητα στην Ευρώπη λόγω σχέσης ποιότητας, τιμής, μπορούν νακαλύψουν >80% των αναγκών της χώρας. Και όμως κατέχουν μόνο το 17% της εγχώριας αγοράς. Τι φταίει;

  Τα φθηνά γενόσημα ποιοτικά φάρμακα δεν πουλάνε στην χώρα τους. Επιλέγονται αντιθέτως ακριβά εισαγόμενα. Γιατί; Η χώρα μας είναι πρώτη σε εισαγωγές φαρμάκων-με 22 εργοστάσια εγχώριας παραγωγής- και τελευταία στην χρήση γενοσήμων.

 Για ποιο λόγο τα ποιοτικα γενόσημα Ελληνικά φάρμακα δεν πουλιούνται στην χώρα τους;Επειδή τα πολεμούν όλοι. Οι ιατροί φοβούμενοι μην τους κακοχαρακτηρίσουν οι ασθενείς. Οι ασθενείς γιατί έχουν βομβαρδιστεί με την προαγάνδα ότι είναι β’ ποιότητας. Οι φαρμακοποιοί γιατί έχουν αυξημένο ποσοστιαίο κέρδος πουλώντας τα ακριβότερα πρωτότυπα φάρμακα. Το ίδιο το κράτος, που από την μία πιέζει να συνταγογραφούνται και να πωλούνται γενόσημα και από την άλλη  διαστρεβλώνοντας τους  κανόνες της αγοράς οδηγεί τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες στο κλείσιμο.

  Η τρόϊκα, οι θεσμοί, πείτε τους όπως θέλετε, έχουν θεσπίσει μέτρα που οδηγούν σε αφανισμό τα Ελληνικά σκευάσματα.Έχουν μειώσει τις τιμές τους φθηνότερα κατά 65% από τις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ.Μέτρο αντισυνταγματικό κατά το άρθρο 5 παρ. 1 τουσυντάγματος.Θέλουν επιπλέον 10% μείωση για να μειωθούν οι δαπάνες της υγείας για μεγαλύτερα πλεονάσματα.Γιατί τέτοια εμμονή με την μείωση των τιμών  των γενοσήμων; Θέλουν την εξαφάνιση των Ελληνικών φαρμάκων;Για να ανοίξει ο δρόμος στα εισαγόμενα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης φάρμακα;

Τελευταία γενόσημα φάρμακα αρχίζουν να  εξαφανίζονται από την Ελληνική αγορά. Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών, τα rebate και claw back καθιστούν ασύμφορη την κυκλοφορία τους. Προτιμότερο είναι να τα εξάγουν σε άλλες αγορές. Υπάρχουν πλέον αξιόλογα φάρμακα με 2-3-5-8 ευρώ το κουτί. Το ποσοστό  τους  στην αγορά όμως δεν ξεπερνάει το 20-29%.Το αποτέλεσμα, φθηνα αποτελεσματικά Ελληνικά γενόσημα φάρμακα με χαμηλές τιμές που ευνοούν την την τσέπη των ασθενών έγιναν ζημιογόνα και αποσύρθηκαν. Και έπονται πολλά άλλα να ακολουθήσουν την απόσυρση για μία καλύτερη αγορά στο εξωτερικό.

Μένουν λοιπόν τα ακριβότερα εισαγόμενα που έχουν μεγαλύτερη,πολλαπλάσια συμμετοχή από τα εγχώρια γενόσημα. Εκεί που περίμεναν 200 εκατομύρια ευρώ μείωση των δαπανών λόγω μείωσης κατά 77% των τιμών στα γενόσημα, η απόσυρσή και οι ακριβότερες αναγκαστικά θεραπείες οδήγησαν σε μείωση μόνο κατά 30 εκατομύρια ευρώ. Και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών.

Το επόμενο χρόνο πολλές Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπες με το κλείσιμο. Η μείωση συνεχώς της τιμής των σκευασμάτων, σε συνδιασμό με την απαίτηση όλων των ποσών rebate από το 2012 και με το άμεσα απαιτητο clawback οδηγούν σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε την συσκευασία τους. Τα μειωμένα έσοδα καθιστούν τις εταιρείες αδύναμες σε συνεργασίες που σχεδιάζονταν χρόνια και  εμποδίζεται η περαιτέρω ανάπτυξή τους. Για έρευνα νέων φαρμάκων δεν γίνεται λόγος. Παρόλο που ηφαρμακευτική δαπάνη για τα Ελληνικά φάρμακα δεν ξεπερνά τα 380 εκατ. Ευρώ οι επιστροφές είναι ποσοστιαία πολύ άνω του αναμενόμενου 15%. Σκευάσματα με κόστος από 1-10 ευρώ είναι καταδικασμένα. Και όταν αυτάαποσυρθούν θα μείνει χώρος για εισαγόμενα τρτοκοσμικά αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα.

Π. Κελεπούρης

Ειδικός καρδιολόγος

 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ259