Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

META THN AΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ


   Όπως έχει ειπωθεί  καταξιωμένα φάρμακα αρχίζουν να αποσύρονται σπό την αγορά, λόγω μη κερδοφορίας τους. Η πολιτική των μνημονίων και η επιδιωκόμενη αποδυνάμωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας καθιστάασύμφορη την κυκλοφορία τους. Πιθανότα ότανθα κλείσουν τα περισσότερα Ελληνικά εργοστάσια φαρμάκων θα επανακυκλοφορήσουν ως αναξιόπιστα ακευάσματα τρίτων υποανάπτυκτων χωρών.

   Ο πόλεμος όμως δεν αφορά μόνο τα κυκλοφορούντα φάρμακα. Δεκάδες νέα σκευάσματα δενέφτασαν ποτέ στα ράφια του φαρμακείου. Κυκλοφορούν σε όλες τις άλλες ΕυρωπαΪκές χώρες, αλλά δεν εισάγονται στην Ελλάδα. Το μη ενδιαφέρον οφείλεται στις απαιτήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Πρέπει να πουληθούν 60-70% φθηνότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω των rebate και clawback. Eπιπλέον επιβάλεται και χαράτσι 25% για να εισαχθεί στην λίστα των αποζημιοιύμενων σκευασμάτων.

   Μιλάμε για φάρμακα καινοτόμα και για πολύ σημαντικές παθήσεις. Τελευταία κυκλοφόρησαν σε Όλητην Ευρώπη 4 νέα αντικαρκινικά φάρμακα. Θεραπεύουν σοβαρές μορφές καρκίνου και άλλα βαριά νοσήατα. Αυτά τα 4 αντικαρκινικά α δεν εισήχθησαν στην χώρα μας.

   Με ποιο δικαίωμα θυσιάζουν τις ελπίδες των καρκινοπαθών στον βωμό των πλεονασμάτων; Κόβουν θεραπείες που μπορούν να οδηγήσουν στην ίσαση χιλιάδες καρκινοπαθείς για να βρούν χρήματα να πληρώσουν τους δανειστές.

   Στα χιλιάδες θύματα της κρίσης θα προστεθούν και τα θύματα της πολιτικήςγια την υγεία. Το παιδί σου, η γυναίκα σου, ο πατέρας σου που θα λιώσουν από τον καρκίνο για να πάρουν τα ματωμένα λεφτά τους οι δανειστές.

   Αυτά τα θύματα θα είναι οι κατήγοροι στα ειδικά δικαστήρια που θα στηθούν όταν επιτέλους οι Ελληνες θα δώσουν την εντολή να κυβερνήσει μία εθνική κυβέρνηση.

Παν. Κελεπούρης

Ειδικός καρδιολόγος



 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ260