Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018 – ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΕΙΑΣ


   Ακόμα μία φορά πρέπει να ασχοληθουμε με την νέα ΠΦΥ. Μέσα στα χρόνια της κρίσης και με πρόσφατη την εθνική τραγωδία στην Αττική, τον παραδοσιακό μήνα των μπάνιων του λαού πάτησαν το κουμπί πυροδότησης της μεγαλύτερης μπόμπας  στον χώρο της υγείας. Οι συνέπειες θα είναι πολύ δυσάρεστες και θα φανούν από το Φθινόπωρο.

   Το νέο σύστημα θα αναγκάσει τους περισσότερους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν όλες τις δαπάνες υγείας. Δεν τους ενδιαφέρει η επιβάρυνση του λαού, αρκεί να υλοποηθούν οι περικοπές που έχουν υποσχεθεί στους ‘’θεσμούς’’. Καταστρέφουν και την ΠΦΥ εξαργυρώνοντας κάποιους μήνες  ακόμα στην καρέκλα της εξουσίας. Άλλωστε οι περισσότεροι δεν θα ξαναδούν καρέκλα, θα είναι υπολογοι στην δικαιοσύνη στο άμεσο μέλλον και για πολλά χρόνια θα κυκλοφορούν με την πλάτη στον τοίχο.

  Ο Ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ έχει 600 εκατομύρια μικρότερο προϋπολογισμό πλέον. Αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των πολιτών . 1700 ιατροί (Παθολόγοι, γενικοί,παιδίατροι) εκδιώχθηκαν από την ΠΦΥ. Ο αριθμός τους ήταν ήδη λίγος για τα 10.000.000 Ελλήνων. Τώρα έμεινα μόνο 465  ‘’κακόμοιροι’’ συνάδελφοι που καλούνται με 72 λεπτά αμοιβή ανά μήνα να παρακολουθούν 2350 ‘’τυχερούς’’ πολίτες. Θα τους παρακολουθούν για οποιαδήποτε νόσο όλο το 24ωρο. Ο ‘’τυχερός’’ πολίτης θα μπορεί μόνο στον συγκεκριμένο ιατρό να πάει. Τι κι αν το πρόβλημα υγείας του θέλει ειδική αντιμετώπιση; Ούτε στον ειδικό θα πηγαίνει ούτε σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο . Όταν αποτύχουν οι θεραπείες του ιατρού τους, λίγο πρίν το τέλος θα παίρνει το εισητήριο  για κέντρο υγείας , ΤΟΜΥ, ιδιώτη ειδικό ιατρό συμβεβλημένο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Άρα, μονόδρομος θα είναι, για μια αξιοπρεπή αντιμετώση να προσφύγει σε ιδιωτικό πάροχο υγείας. Με τι χρήματα μετά από την λαίλαπα των μνημονιων; Αλίμονο.Έρχονται παλιές εποχές που ο φτωχός πέθαινε γιατί δεν είχε να αγοράσει μια αντιβίωση. Θα ξαναδούμε τον ιατρό του χωριού που έβλεπε παιδάκια νέους γέρους, ξεγεννούσε γυναίκες και αγελάδες. Μην γελάτε ναι και αγελάδες,ένας ιατρός για τα πάντα... Φθηνός για το σύστημα υγείας.

Παρακολουθείστε την τραγωδία. Θέλουν 3000 οικογενειακούς ιατρούς. Με τα δικά τους στοιχεία θα μπορούν να καλύψουν 6.500.000 μόνο Ελληνες. Οι υπόλοιποι; Θα πάνε λένε στις ΤΟΜΥ. Οι οποίες στελεχώνονται από....46 ιατρούς πανελλαδικά. Και φυσικά δεν προορίζονται για ΠΦΥ, αλλά δευτεροβάθμια. Ολοκληροι νομοί μένουν με  1 οικογενειακό ιατρό. Τα Χανιά των 100.000 κατοίκων θα έχουν 10 οικογενειακους και μόνο οι 3 είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι. Οι υπόλοιποι 7 προέρχονται απο επίταξή των ιατρών των ΤΟΜΥ και  κέντρων υγείας. Στο Ρέθυμνο κανένας ιδιώτης παρά μόνο 4 ιατροί των ΤΟΜΥ για 55.000 κατοίκους.Στον Άγιο Νικόλαο 1 και αυτός ιδιώτης. Στην Πάτρα 16 ενώ ήταν 70 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι 54 αρνήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.. Στον Βόλο 14 έμειναν από τους 50. Στην Αττική στο Μενίδι, μόνο 1, ούτε καν η τοπική ΤΟΜΥ δεν συμμετέχει, για ...200,000+ κατοίκους.

Είναι σίγουρο ότι με πιέσεις, απειλές και  επιστράτευση και μη ιδιωτών θα αυξηθεί ο ιατρός των οικογενειακών. Όμως δεν θα αρκούν για όλους τους Έλληνες. Το επίπεδο της παρεχόμενη ΠΦΥ θα είναι το χείριστο και αλίμονο σε όσους δεν έχουν κομπόδεμα για ώρα ανάγκης. Δεν θα έχουν πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς και 2βάθμια 3βάθμια δημόσια φροντίδα υγείας. Ευτυχώς που οι ιατροί΄, εκτός από κάποιους ‘’τελειωμένους ιατρικά’’ δεν ακολουθούν τον καταστροφικό δρόμο της κυβέρνηση..ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ...ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!



Π. ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ

Ειδικός καρδιολόγος

 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ263