Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Xωρίς προσωπικό τα μηχανήματα για καρκινοπαθείς


«Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει. Είναι ντροπή να χά­νουμε τη μάχη με τον καρκίνο για μερικά εκατομμύρια ευρώ»: Ο αείμνηστος 'Ελληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρ­βαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος το  έλεγε και αποτυπώνει πλή­ρως την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ακτινοθε­ραπευτικό τιεδίο, με ή χωρίς κρίση και μνημόνια.
Ο νέος ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας που σχεδιά­στηκε από την Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκο­λογίας (ΕΕΑΟ) και υλοποιήθηκε χάρη στην ευρωπαϊκή υπο­στήριξη και κυρίως τις δωρεές ιδιωτών, προκειμένου να μπο­ρέσει να βοηθήσει τον Έλληνα καρκινοπαθή να βρει τον προ­σανατολισμό του αλλά και τον σωστό θεραπευτικό τρόπο για να αντιμετωπίσει τη νόσο του. Ένας χάρτης που παρόλο που διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τις πιο εξελιγμένες τε­χνικές ακτινοθεραπείας, άλλά υστερεί σημαντικά σε επαγγελ­ματίες υγείας και συνεπώς σε προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς που τις χρειάζονται.
Η ακτινοθεραπεία, μόνη ή και σε συνδυασμό με άλλες με­θόδους, συμβάλλει στο 40°/ο των ιάσεων του καρκίνου, ενώ το 60°/ο των ασθενών στην πορεία της νόσου Θα χρειαστεί να υπο­βληθούν σε ακτινοθεραπεία.
Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας είναι η καταστροφή του όγκου και η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με τις λιγότερες παρενέργειες.
Το ελληνικό κράτος είναι απών από την Ακτινοθεραπεία ε­νώ βρισκόμαστε ίσως στην καλύτερη στιγμή τηςΑκτινοθερα­πείας στην Ελλάδα κυρίως σε δωρεές ιδιωτών και τον Ιδρύμα­ιυς Σταύρος Νιάρχος Ι2 γραμμικών ετrιταχυντών σε 8 δημό­σια νοσοκομεία, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η δωρεά αφορά στα μι­σά δημόσια Ακτονοθεραπευτικά Ογκολογικά Τμήματά της χώ­ρας. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο έως το τέλος 2018 δεν Θα υστερεί στις δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τε­χνικών ακτινοθεραπείας.
Το όντως αυτό αποτέλεσμα που είναι σημαντικό αφήνει μια πικρή γεύση: το κράτος την τελευταία δεκαετία δεν έχει δώσει
ούτε ένα ευρώ για ακτινοθεραπεία! Επιπλέον, δεν φροντίζει για τη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας των τμημάτων ώστε να μπορούν να λειτουργούν και άλλες βάρδιες, καλύπτοντας πε­ρισσότερούς καρκινοπαθείς.
Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έσκυψε με έγνοια πάνω από τον ασθενή με καρκίνο που έπρεπε να υπο­βληθεί σε ακτινοθεραπεία. Η πραγματικότητα που διαμορφώ­θηκε με δεδομένη την απουσία της πολιτείας τείνει να προκα­λεί ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετούς ανθρώπούς, χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δωρεές έχει βάλει εκατοντά­δες χιλίαδες ευρώ στα ταμεία τον, εκτός από τα Ακτινοβερα­πενπκά μηχανήματα πού απέκτησε.Από τα 4 μηχανήματα που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ λό­γω της μικρής εθνικής συμμετοχής, καθώς το κέρδος από τη διαφορά του ΦΠΑ πληρώνεται από τα κοινοτικά κονδύλια και από τα δύο χρόνια δωρεάν σέρβις των μηχανημάτων.
Η επανάσταση που συντελείται στην ποιότητα τής Ακπνο­Θεραπείας η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας παρα­κολουθούν με πλήρη αδιαφορία...
  *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ257