Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

΄΄ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ΄΄ - ΣΟΒΙΕΤΙΑ Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ


   Πιστεύαμε ότι η επιθυμία των αριστερών της Εκάλης να μετατρέψουν την Ελλάδα σε σοβιετία ήταν ένα σχήμα λόγου. Στον τομέα της υγείας τουλάχιστον το έχουν πάρει στα σοβαρά κα το συνδυάζουν με την υποτακτική μνημονιακή πολιτική. Λιγότερα έξοδα είναι καλύτερα για τους δανειστές. Έτσι θα μπορούν να ρουφούν τα πλεονάσματα. Λιγότερα έξοδα για την υγεία όμως σημαίνει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
   Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέραμε για την νέα ΠΦΥ που αναγκάζει όλους να δηλώσουν ένα γενικό ιατρό και κατά παράβαση όλων των διεθνών επιστημονικών δεδομένω και παθολόγο για οικογενειακό ιατρό. Η πρόσβαση με το ταμείο σε ειδικούς ιατρούς και στα δημόσια νοσοκομεία θα ελέγχεται από τον οικογενειακό με την όποια ταλαιπωρία, καθυστέρηση και λάθος εκτίμησης μπορεί να υπάρξει. Νομίζετε ότι αυτό ήταν όλο; Όχι! Ο νοσηρός ανθελληνικός εγκέφαλος που τους καθοδηγεί το πάει πιο πέρα. Οι συμβάσεις με τους νέους οικογενειακούς ιατρούς θα είναι για 1 έτος με δυνατότητα ανανέωσης εώς 2 φορές. Όχι για να ανανεωθεί ο πληθυσμός των οιογενειακών αλλά γιατί μετά από 3 έτη δεν θα υφίσταται πλέον ο οικογενειακός ιατρός.
  Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι καθώς θα λειτουργούν νέες μονάδες τοπικής υγείας (ΤΟΜΥ), στην ουσία τα παλαιά ΙΚΑ, οι υπάρχουσες συμβάσεις με ιδιώτες γενικούς ιατρούς θα μειώνονται μέχρι να διακοπούν όλες. Προσέξτε, αυτό το μνημόνιο έχει ψηφιστεί και από την ΝΔ και από το πρώην ΠΑΣΟΚ. Μην περιμένετε αν ανεβούν στην κυβέρνηση τα δύο αυτά μνημονιακά μορφώματα να τολμήσουν να μην το εφαρμόσουν.
   Οπότε ταλαίπωρε λαέ, από το 2020 τέλος ο ιατρός της γειτονιάς. Τέλος η επίσκεψη με μικρό κόστος στον ειδικό ιατρό. Θα συνωστίζεσαι, όπως τον παλιό καιρό του ΙΚΑ έξω από τις ΤΟΜΥ από τα ξημερώματα. Αλλά πάλι για σένα δουλεύουν. Είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που τα φάρμακα πωλούνται από τον φαρμακοποιό χωρίς να ζητάει ιατρική συνταγή. Έτσι, πληρώνοντας όλη την αγωγή δεν θα ταλαιπωρείσαι στα σκαλοπάτια των ΤΟΜΥ. Τώρα αν θες και ιατρική καθοδήγηση, βάλε το χέρι στην τσέπη, όπως έκανες με την αγορά των φαρμάκων.
   Βλέπετε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι ιατροί να αντισταθούν και να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε αυτή μνημονιακή καταστροφή της ΠΦΥ. Αλλά και οι ασφαλισμένοι, επιτέλους ας ανοίξουν τα μάτια και να ψηφίσουν μία εθνική παράταξη για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατρακύλα.
Π. Κελεπούρης, ειδικός καρδιολόγος.

 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ254