Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ο ΕΟΠΥΥ ΑΠΕΛΥΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ


Από την 15η του Ιουνίου του 2018 ο ΕΟΠΥΥ διέκοψε μονομερώς τις συμβάσεις με γενικούς ιατρούς, παθολόγους και  παιδιατρους. Πρόκειται για μία μονομερής, χωρίς προηγηθέν διάλογο, κίνηση απελπισίας. Οι ιατροί αρνούμενοι να συμμετάσχουν στην νέα προκύρηξη που μετατρέπει τα ιδιωτικά ιατρεία τους σε παραρτήματα του πρώην ΙΚΑ και τους ίδιους σε εφήμερεύοντες 24ώρες καθε ημέρα.Θα τους επιτάξουν για 1-2 έτη για 600 καθαρά ευρώ τον μήνα (αφαιρώντας εφορία και ΕΦΚΑ). 600 ευρώ για να συντηρούν ένα ιδιωτικό ιατρείο. Για λοιπά έξοδα ζωής δεν μιλάμε.Και μετά τα 1-2 έτη θα τους πετάξουν πλήρως έξω από την ΠΦΥ αφού αυτή θα γίνεται μόνο στις ΤΟΜΥ.
2000 ιατροί που κράτησαν την πρώτη γραμμή της ΠΦΥ για 6 έτη απολύονται με μία ανακοίνωση στο διαδίκτυο. Δηλαδή καταργούνται 4,8 εκατομύρια επισκέψεις. Αυτές θα καλυφθούν από 640 απογοητευμένους γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Στο Μενίδι π.χ. που περιλαμβάνει τους Θρακομακεδόνες, την Βαρυμπόμπη και το Ολυμπιακό χωριό, σε ένα πληθυσμό >200.000 κατοίκων έχουν προγραμματίσει 38 θέσεις οικογενειακών ιατρών. Μόνο μία γενική ιατρός έχει συμβληθεί και θα αναλάβει αποκλειστικά τις τύχες 2350 τυχερών. Οι υπόλοιποι πρέπει να απευθυνθο;yν άλλου. Προσωπικά το ΑΜΚΑ μου το έχουν αντιστοιχήσει σε ιατρούς στο Αιγάλεω, Καματερό, Περιστέρι ,Αθήνα και πιο πέρα. Αλλά και 38 ιατροί να υπήρχαν δεν αρκούν. 38 Χ 2.350= 89.300 κάτοικοι σε σύνολο >200.000. Και  άντε και πάω στο Αιγάλεω. Δεν με ικανοποιει ο ιατρός γαι χ/ψ/ω λόγους;  Έχω δικαίωμα να το αλλάξω, αν βρω άλλον με 2.349 δηλωμένους ασφαλισμένους....Μετά από 6 μήνες.
Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να παρουσιάσουν σε αντάλλαγμα πλεονάσματα καιόχι μόνο οδηγούν τον Έλληνα ασφαλισμένο στo να πληρώνει για την δημόσια υγεία. Γιατί ακόμα και να ενταχθείσε κάποιον οικογενειακό, δεν θα έχει το δικαίωμα να πάει με την ασφάλειά του σε ειδικό για το πρόβλημα υγείας του ιατρό. Ούτε καν σε δημόσιο νοσοκομείο αν δεν περάσει από τον οικογενειακό. Πόσοι άραγε δεν θα καταφύγουν στον φαρμακοποιό γι ανα πάρουν την αγωγή τους, πληρώνοντας από την τσέπη τους; Μάλλον γι΄αυτό μόνο στην Ελλάδα μπορεί ο φαρμακοποιός να πουλήσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή . Κερδισμένος ο ΕΟΠΥΥ διπλά. Δεν θα πληρώνει για τον ιατρό και για την αγωγή. Όλα ο ασφαλισμένος κατ΄ευφημισμό λαός. Και ο ΕΦΚΑ ΣΤΟ +32%  του εισοδήματος.
Ευχόμαστε οι ιατροί να συνεχίζουν τον αγώνα και να μην πάρουν μέρος στην νέα κατάπτυστη ΠΦΥ.
            Π. Κελεπούρης, καρδιολόγος
 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ257