Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΦΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


 Εκεί που πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει όλα στην υγεία, τηνΤετάρτη που πέρασε, με διαδικασία εξπρές ο υπουργός υγείας έφερε στην Βουλή τον νέο κανονισμό παροχών υγείας, γνωστός  ως ΕΚΠΥ. Χωρίς διάλογο με τους παρόχους και τους σφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και με απόντα τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
  Όλα γίνονται εν κρυπτώ γιατί δεν τους βολεύει να γίνει γνωστός,  λόγω κουρεμάτων και περιορισμών των παροχών. Κρύβονται, υπουργείο και ΕΟΠΥΥ και έφεραν το νομοσχέδιο κρυφά και στα γρήγορα για να μην δεχθούν τις αναμενόμενες αντιδράσεις από παρόχους και ασφαλισμένους.
  Παντού κόφτες. Κόφτες στις αμοιβές των παρόχων, επιστροφή χρημάτων μέσω του rebate και του claw back. Κόφτες στους ασφαλισμένους με την εφαρμογή του νέου ατομικού φακέλου δαπάνης. Ένα ορισμένο ποσό θα δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασφαλισμένο για φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλείες. Αρρώστησες και ατύχησες να ξεπεράσεις το όριο; Πληρώνεις από τη τσέπη σου μέσω ΔΟΥ.
Από την άλλη οι πάροχοι που θα παραβιάσουν  τον νέο κανονισμό και δεν θα δεχθούν να είναι οι ‘’κομισάριοι’’ του ΕΟΠΥΥ απειλούνται με καταγγελία της σύμβασης αζημίως και επιβάλονται υψηλά πρόστιμα. Το claw back  μάλιστα που θα δίνεται σε 24 μήνες και θα υπάρχει μέχρι το 2020 θα συσσωρεύεται και σε λίγο θα πρέπει οι πάροχοι αντί να λαμβάνουν να δίνουν κι απαόπάνω. Μιλάμε για μαζικά λουκέτα!
Η ηθελημένη καταστροφή της πφυ με τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την χρεοκωπία των παρόχων οδηγεί στην καταστροφή της πρωτοβάθμιας και δευτερο-βάθμιας φροντίδας   υγείας.
Π.Κελεπούρης,
 Καρδιολόγος

 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ256