Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Χωρίς δικλείδες ασφαλείας η συνταγογράφηση στα Δημόσια Νοσοκομεία


Εκτός από τη βασική τους εργασία, που αφορά την εξέταση των ασθενών, την παραπομπή τους για εξετάσεις ή για νοσηλεία και τη χορήγηση φαρμάκων, οι γιατροί κάνουν και άλλη μία βασική - αλ­λά όχι δική τους - δουλειά, ελλείψει γραμματέων: συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τις Θεραπείες, εκδίδουν ηλεκτρονικά παραπεμπτιιιά για εξετάσεις κ.λπ.
Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί έχούν αναλάβει πολλούς επαγγελματικούς ρόλους, πέραν του δικού τούς, με πιο «σοβαρό» αυτόν του γραμματέα. Είναι μια σοβα­ρή πτυχή που ακούστηκε αρκετά τελευταίως μέσα από την υπόθεση εμπορίας αντικαρκινικών φι ρμάκων.
Το σύστημα αυτό έτσι όπως εφαρμόζεται στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία είναι «προβληματικό», αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρ­ροής των κωδικών συνταγογράφησης, έχει επεκταθεί σε ορισμένα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για τις εσωτερικές εξετάσεις.
Η συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμππκών στα νοσοκο­μεία τον ΕΣΥ πρέπει να γίνεται μόνο σε ασθενείς πού εξετάζονται στα Εξωτερικά Ιατρεία, σε ασθενείς που πηγαίνούν μεν στα Επείγοντα αλ­λά φεύγουν και πρέπει να ακολουθήσούν συγκεκριμένη φαρμακευ­τική αγωγή εκτός νοσοκομείου, και σε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν και θα πάρουν οδηγίες εξόδου. Όλα τα άλλα είναι παράνομα και πα­ράτυπα προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσε­ων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος και Διευθυντής Νευροχειρουρ­ γικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείού της Νίκαιας, Δρ. Πάνος Παπανικολάου.
Κάποιος γιατρός μπορεί να την πατήσει και χωρίς να το Θέλει με τους κωδικούς συνταγογράφησης στα Εξωτερικά Ιατρεία και στα Επείγοντα μπορεί να γίνει κάποιο λάθος διότι υπάρχει πολλή δουλε­ιά και πίεση. «Μπορεί να ξεχάσει κάποιος π.χ. ανοιχτό το κομπιού­τερ, πού έχει μπει νωρίτερα για να γράψει εξετάσεις, και να εισέλθει άλλος κ.λπ.».
Το σύστημα στο ΕΣΥ είναι διάτρητο, είναι δυνατόν - εξηγεί - κά­ποιος που κάνει ιατρείο σε ένα Κέντρο Υγείας το οποίο συνδέεται με το νοσοκομείο όπού εργάζεται, να στείλει ως αντικαταστάτη νεότε­ρο συνάδελφό του - ελλείψει ειδικευμένων γιατρών νεότερης ηλικίας αφού το 70% των γιατρών στο ΕΣΥ είναι σε επίπεδο διευθυντών -και να γίνει κατάχρηση του κωδικού και της λειτουργίας του Κέντρου. Θα έπρεπε να υπάρχούν δικλίδες ασφαλείας.
Αυτή είναι η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων που ευαγγελί­ζεται το Υπουργείο Υγείας, ένα διάτρητο σύστημα στο ΕΣΥ όπως δεί­χνει η υπόθεση εμπορίας ανπκαρκινικών φαρμάκων, χωρίς δικλίδες ασφαλείας η συνταγογράφηση και οι γιατροί να έχουν αναλάβει πολ­λούς επαγγελματικούς ρόλους πέρα από την εξέταση των ασθενών.


 *Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ254