Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Στο τούνελ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αναζητώντας οικογενειακό γιατρό


Το ραντεβού με ιδιώτη γιατρό και η πληρωμή της επίσκε­ψΙς είναι μονόδρομος για τους περισσότερους ασφαλι­σμένους, ενώ η παρακαμπτήρια οδός των επισκέψεων σεπαθολόγους και παιδιάτρούς που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας ή τα πρώην Πολυϊατρεία είναι μονίμως... φρακαρισμένη.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για την μεγα­λύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας από την ίδρυση του ΕΣΥ στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η πραγ­ματικότητα που αποτυπώνεται μέσα από στοιχεία είναι εκ δια­μέτρου αντίθετη. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους 1.195 γιατρούς που Θα τις στελεχώνουν και τους 2.800 συμβεβλημένους ιδιώτες οικο­γενειακούς γιατρούς τον ΕΟΠΥΥ, που Θα προστεθούν στους για­τρούς των Κέντρων Υγείας κατ των πρώην Πολυϊατρείων, χάνε­ται μέσα στη «μαύρη τρύπα» των ελλείψεων, παρασύροντας μα­

ζί όσους χρειάζονται τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας και δεν μπο­ρούν να τις έχουν.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυππκοί: σήμερα λειτουργούν σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας 100 ΤΟΜΥ, με στόχο να γίνουν 120 μέχρι το τέλος του 2018. Ο αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσουν 239 ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του 2017! Από τους 2.800 γιατρούς -γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους- που Θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του έχουν συμβληθεί μόλις 625. Το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλι­άδες ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκή αριθμό οι­κογενειακών γιατρών, κατάργησε τις συμβάσεις με τούς γιατρούς οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασθενείς που είναι πλέον και οι περισ­σότεροι, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό.
Μέχρι και τις 31 Ιουλίου οι ασφαλισμένοι τον ΕΟΠΥΥ ε­ίχαν συμβάσεις που καλύπτονταν από 1.700 ιδιώτες παθολόγους και παιδιάτρους. Η μεταρρύθμιση υποτίθεται ολοκληρώνεται από 1η Αυγούστου τον 2019, οπότε η πρόσβαση στον οικογε­νειακό γιατρό Θα είναι υποχρεωτική για κάθε ασφαλισμένο που χρειάζεται να επισκεφθεί ειδικευμένο γιατρό. Η επίσκεψη στον

ειδικευμένο γιατρό Θα γίνεται με παραπεμππκό από τον οικογε­νειακό γιατρό.
Γνωρίζοντας την κατάσταση που Θα διαμορφώνονταν η ηγε­σία του υπουργείου Υγείας έσπευσε να ονομάσει οικογενειακούς γιατρούς τους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς και παι­διάτρούς των Κέντρων Υγείας και πρώην πολυϊατρίων του ΙΚΑ ώστε να υπάρχει ένας βασικός κορμός - αριθμός οικογενειακών γιατρών για να μη φαίνονται οι τεράστιες ελλείψεις.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική υπάρχουν 192 γιατροί: στην Αθήνα είναι εγγεγραμμένοι ως ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί 72 παθολόγοι και παιδίατροι και υπολογίζονται οι γιατροί των Μο­νάδων Υγείας της Αλεξάνδρας, των Πατησίων, του Παγκρατίου και του Νέου Κόσμου. Η περιοχή των Αμπελοκήπων έχει μόλις έναν ιδιώτη οικογενειακό ιατρό μέσω ΕΟΠΥΥ, κάτι που αφήνει τις εξής επιλογές στους κατοίκούς: ή @α πηγαίνουν σε αυτόν τον έναν ή Θα πληρώνουν από την τσέπη τους παθολόγους που δεν έχουν σύμβαση.
Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Π.Φ.Υ. εξελίσσεται σε κακό ανέκδοτο.

 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ269