Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΑΛΙ


Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν ανησυχητικά τα θανατηφόρα κρούσματα από λοίμωξη με τον ιό του δυτικού Νείλου. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

   Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου. Υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι η περιφέρειες. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αττικής που έχουμε και τα πιο πολλά θύματα, ακόμα και μέσα στην Αθήνα τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Σε επιτήρηση βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Αποτέλεσμα; Θα υπάρξει πολύ σύντομα έλλειψη σε αίμα, καθώς απαγορεύτηκαν οι αιμοληψίες σε κατοίκους των επιτηρούμενων περιοχών. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και όχι οι ψεκασμοί που θα έσωζαν ζωές. Η Περιφέρεια Αττικής δεν φρόντισε να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς στην περιοχή ευθύνης της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων. Ούτε τώρα ευαισθητοποιείται για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

   Κατόπιν εορτής ανακοινώνουν μέτρα. Τώρα όμως είναι αργά. Ο περιορισμός των πληθυσμών των κουνουπιών γίνεται όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης που κολυμπά σε συλλογές νερού. Την Άνοιξη πρέπει να γίνονται συστηματικοί ψεκασμοί σε υδροβιότοπους. Υπάρχουν πλέον βιολογικά σκευάσματα που αναστέλουν την ανάπτυξη των κουνουπιών  όταν βρίσκονται στο στάδιο των προνυμφών. Αλλά αυτοί οι ψεκασμοί πρέπι να γίνονται όταν τα κουνούπια είναι σε στάδιο προνυμφών και κολυμπούν σε λιμνάζοντα ύδατα.Και αυτή η χρονική περίοδος είναι η Άνοιξη, τέλος Απριλίου μέχρι μέσα Μαϊου. Και φέτος υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί έγιναν πρόχειρα και αποσπασματικά. Τώρα όσο και να τρέχουν είναι αργά, εκτός και αν αρχίσουν ψεκασμούς με οργανοφσφορικά με συνέπειες σοβαρές για το περιβάλον.

Για άλλη μια φορά η ανικανότητα της περιφέρειας Αττικής σκοτώνει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες, πυρκαγιές και σε αυτούς προστίθενται καθημερινά νεκροί από τον ιό του δυτικού Νείλου. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την θέση  της κας Δούρου για τα 500 χρόνια που θα πηγαίναμε πίσω με εθνικιστική κυβέρνηση και να της θυμίσω ότι η ελονοσία, άλλη μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια εξαλείφθηκε από την Ελλάδα το 1974. Η χώρα μας είχε ανακυρηχθεί ελεύθερη ελονοσίας από το 1974 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πλέον τα κρούσματα ελονοσίας οφείλονται σε άτομα που έρχονται στην χώρα από περιοχές που ενδημεί η  ελονοσία.

Π. Κελεπούρης

Ειδικός καρδιολόγος

Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ266