Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Δημόσια Νοσοκομεία μόνο για μετανάστες--Αύξηση περιγενητικής .Θνησιμότητας λόγω μνημονίων



Παροχές λιτότητας λαμβάνουν οι Ελληνίδες που επι­θυμούν να γίνούν μητέρες, καθώς αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβά τόσο την πρόληψη όσο και τον τοκετό. 

Η οικονομική ύφεση και η αβεβαιότητα «πνίγουν» το μέλλον των νέων ζυγαριών, συμβάλλοντας δραματικά στην υπογεννηπκότητα. Μάλιστα, οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι δια­πιστώνουν ότι οι έγκυοι κάνουν σε πολλές περιπτώσεις «εκ­πτώσεις» ακόμη και στον προγεωητικό έλεγχο εξαιτίας οικο­νομικής αδυναμίας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο ό­σο και τις ίδιες.
«Οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται για την δημιουργία οικογέ­νειας και όταν μένουν έγκύοι το πρώτο μέλημά τους είναι η υγεία ταυ μωρού που κυοφορούν. Αυτό όμως πού διαπιστώ­νούμε είναι όπ λόγω των οικονομικών δυσκολιών αφενός μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων και αφετέρου καταγρά­φεται μια μικρή αύξηση περιγεωητικής Θνησιμότητας» λέει ο καθηγητής Μαιευτικής — Γυναικολογίας και Εμβρνομητρι­κής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony-Brook στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, κ. Γιώργος Φαρμακίδης.

Τα στοιχεία σοκ είναι δείχνουν ακόμη ότι το 35°/ο των Ελ­ληνίδων μόνο υποβάλλονται ετησίως σε τεστ ΠΑΠ.

Ο τιμοκατάλογος τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αποζημίω­ση σημαντικών εξετάσεων κατά την περίοδο της εγκυμοσύ­νης αντανακλά την απόσταση ανάμεσα στις κρατικές τιμές και σε αυτές που έχουν διαμορφωθεί στην ιδιωτική αγορά. Και δυστυχώς, η διαφορά που προκύπτει επιβαρύνει αποκλει­στικά τους ασφαλισμένους.
 Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις θα μπορούσαν να πραγματο­ποιηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, όμως ο περιορι­σμένος αριθμός σε δομές και ραντεβού αλλά και η παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε «πρόσφυγες» και «μετανάστες», βά­ζει εμπόδια στην έγκαιρη πραγματοποίησή τούς. Τέλος -η κρίση πού έφεραν τα μνημόνια αλλά και η συνέχισή τους α- πό την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έχει αυξήσει την ανεργία και στον γυναικείο πληθυσμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων γυναικών. 
Ετησίως, πραγματοποιούνται στην περιοχή της Αττικής40.000 τοκετοί κατά μέσον όρο. Από αυτούς, υπολογίζεται ό τι περίπου το 62°/ο πραγματοποιείται στον ιδιωτικό τομέα. Η επιμονή των Ελληνίδων στην ιδιωτική φροντίδα εν μέσω κρί­σης. δεν αποτελεί άλλη μία εγχώρια παραδοξότητα, απλά τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία εξαναγκάζούν τις μέλλονσες μητέρες στην παραπάνω αντίφαση.
Παρ' όλο πού ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός, ο ΕΟΠΥΥ, διατηρεί συμβάσεις με τα ιδιωτικά °μαιευτήρια, στην πράξη τα νέα ζευγάρια αναγκάζονται να συμβάλουν ση­μαντικά στην δαπάνη. Ειδικότερα, για έναν φυσικό τοκετό το κόστος της κλινικής υπολογίζεται στα 1.300-1.600 ευρώ (για τρίκλινο δωμάτιο), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αυτή η αμοιβή του γιατρού, της προσωπικής μαίας και πιθα­νόν έκτακτες χρεώσεις.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, το ιδιωτικό κόστος των νοικοκυριών για έναν φυσιολογικό τοκετό αγγίζει τα 3.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να αυξάνεται στην περίπτωση που κρι­θεί αναγκαία η καισαρική τομή ή εάν προκύψουν επιπλοκές και άρα χρειαστούν επιπλέον ημέρες νοσηλείας.
Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ.244