Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ


   Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε εκτενώς αναφερθεί στο γονιδιακό υπόστρωμα των κατοίκων της Θράκης. Ήταν ένα ξεχωριστό άρθρο λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Σας υπενθυμίζω ότι οι γενετικές μελέτες έδειξαν ότι όλοι οι Θρακιώτες, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί έχουν ιδια γονίδια που είναι ίδια με αυτά των κατοίκων της υπόλοιπης Ελλάδας. Εξαιρούνται οι αθίγγανοι (Ρομά).Δηλαδή οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι εξισλαμισμένος Ελληνικός πληθυσμός.
   Επόμενος σταθμός μας η Κρήτη. Απόγονοι αφρικανών σαχαρίων κατά άλλους υποσαχαρίων κατά τους πιο περίεργους από την εποχή του Φαλμεράιερ. Ατύχησαν όμως όπως έδειξε η μελέτη Τριανταφυλλίδη καθώς  και  άλλες αλλοδαπών πανεπιστημίων. Οι κάτοικοι της Κρήτης με μελέτη δεκάδων γονιδίων, ακόμα και αυτών της ιστοσυμβατότητας (για μεταμόσχεύσεις) έχουν ίδιο γονιδίωμα με τους υπόλοιπους Έλληνες. Μάλιστα είναι όπως έχουν δείξει συγκρίσεις γονιδιώματος από λείψανα του 3700-4700 π.χ. άμεσοι απόγονοι των Μινωιτών. Μεγαλύτερη συγγένεια έχουν με τους κατοίκους  της Χίου, Εύβοιας, Λακωνίας, Αργολίδας, άμεσους απογόνους Μυκηναίων με τους οποίους είχαν στενές σχέσεις. Επίσης βρίσκουμε και συγγένεια με Ιταλούς, Γάλλους, Ισπανούς, περιοχές που οι μινωϊτες μετανάστευσαν παλαιά αλλά και κατά την Ενετοκρατία οι Κρητικοί.
   Άλλος  ενδιαφέρον πληθυσμός είναι οι απόγονοι των προσφύγων από την Καππαδοκία και τον Πόντο που κατοικούν στο Πλατύ Ημαθίας. Παρουσιάζουν γενετική συγγένεια με τον πληθυσμό της Ηπειρωτικής Ελλάδας και ελάχιστη με τον Τούρκικο και τον Βουλγάρικο.
   Οι Σαρακατσάνοι είναι μία άλλη ενδιαφέρουσα πληθυσμιακή ομάδα. Είναι  νομάδες κτηνοτρόφοι κάτοικοι των ορεινών της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, Στερεάς και Πελοποννήσου. Μετακινούνται εποχικά. Κάποιοι μετά τον Α’ παγκόσμιο έμειναν στην Βουλγαρία, Αλβανία και πρώην Γιουγκοσλαβία. Όλοι μιλούν Ελληνικά και Σαρακατσανάνικα γλώσσα με αρχαιοελληνικά στοιχεία χωρίς ξενισμούς.Η κοινωνική οργάνωσή τους είναι όμοια με αρχαιελληνικά νομαδικά φύλλα. Έχουν γενετική ομοιότητα με τον υπόλοιπο Ελληνικό πλυθυσμό, αλλά λόγω γενετικής απομόνωσης είναι ελάχιστα επιβαρυμένοι με 3 συγγενείς αρρώστιες (μεσ. Αναιμία, δερπανοκυτταρική αν., έλλειψη ενζύμου G6PD).
   Άλλη μεγάλη  ομάδα οι Βλάχοι. Ζουν και στις άλλες βαλκανικές χώρες.Δεν αποτελούν μία κοινή ομάδα. Έχουν διαφορετικά έθιμα και ντύσιμο. Το μόνο κοινό είναι  η γλώσσα. Τα βλάχικα είναι λατινογενής με σημαντικό αριθμό Ελληνικών λέξεων. Το λατινικό κομμάτι της είναι  πολύ κοντά στα Ρουμάνικα. Οι Ρουμάνοι μαζί με τους Ιταλούς δαπάνησασν ποταμούς χρυσού για να τους πείσουν ότι είναι Ρουμάνοι. Απέτυχαν όμως. Ιστορικά οι βλάχοι είναι ντόπιοι πληθυσμοί που υπέστησαν εκλατινισμό με πρώτους τους πληθυσμούς στην Ελλάδα που στην συνέχεια επεκτάθηκαν με την Ρωμαϊκή κατοχή βόρεια και εκλατίνισαν και άλλους βαλκανικούς πληθυσμούς. Οι γενετικές μελέτες έδειξαν ότι δεν αποτελούν μία κοινή γενετικά ομάδα. Διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους ανάλογα με που ζουν, αλλά διαφέρουν και από τους πληθυσμούς των χωρών που ζουν. Οι Έλληνες βλάχοι τώρα είναι οι μόνοι που δεν διαφέρουν από τον λοιπό πληθυσμό της χώρας που κατοικούν. Δεν έχουν σλάβικα στοιχεία και βρίσκονται πολύ κοντά στους υπόλοιπους Έλληνες αλλά έχουν και γενετικές ομοιότητες  με τους Ιταλούς. Είναι δηλαδή εκλατινισμένοι Έλληνες με επιγαμίες με Ιταλούς. Λόγω τρόπου ζωής (ενδογαμικές απομονωμένες κοινωνίες) διατήρησαν εδω και στις άλλες χώρες την γιονιδιακή ιδιαιτερότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι  βλάχοι των λοιπών βαλκανικών χωρών πιο κοντά γενετικά βρίσκονται στους Έλληνες, όπως και ιστορικά αναμένονταν.
   Οι Έλληνες της Γεωργίας μελετήθηκαν επίσης. Δεν πήγαν εκεί μόνο με την ποντιακή γενοκτονία αλλά και χιλιάδες χρόνια πριν (αργοναυτικά). Ιστορικά έχουμε την αρχαία Διοσκουρία. Πολλοί πήγαν και κατά την Οθωμανική κατοχή, Πήραν DNA από τους παλινοστούντες από την δεκαετία του ’90 και δεν βρήκαν καμία σχέση  με τους Γεωργιανούς. Αντίθετα βρέθηκε όμοια γενετική σύταση με του κατοίκους της Ελλάδας. Η κοινωνική και  πολιτισμική συμπεριφορά τους οδήγησε σε έλλειψη μικτών γάμων και έτσι διατήρησαν το Ελληνικό γονιδίωμα.
   Οι Αρβανίτες (γνήσιοι Έλληνες) θα αναλυθούν με την ανάλυση των γονιδίων των Αλβανών για να κλείσουν τα στόματα πολλών.
   Τέλος οι αθίγγανοι ή Ρομά(;), οχι μόνο εδώ αλλά παντού στην Ευρώπη έχουν ασιάτικη προέλευση. Είναι απόγονοι πληθυσμών της ΒΔ Ινδίας (φυλή Doma ή Dorma επαρχίας Punjab). Μετανάστευσαν στην αν. Ευρώπη πριν 1500 χρόνια και στην δυτική πριν 800-900. Λόγω πολύ κλειστών γάμων μεταξύ τους η γενετική διαφόρά τους είναι ελάχιστη.
Παν. Κελεπούρης, καρδιολόγος.
*Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ243