Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Η ΥΓΕΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟ 2018


 Δυστυχώς τα κακά νέα για το σύστημα υγείας συνεχίζουν να έρχονται κάθε εβδομάδα. Λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων προβλέπεται να μείνουν  χωρίς ιατρούς τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) ακόμα και η ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ. Αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’αυτό το χάλι είναι οι υπουργοί υγείας της κυβέρνησης, οι οποίοι  φαίνεται να είναι οι πιστότεροι υπάλληλοι των  ‘’θεσμών’’. Παγώνουν όλες οι προσλήψεις ιατρών στις δημόσιες δομές υγείας. Πλέον οι τεράστιες ελλείψεις θα καλύπτονται από υποχρεωτικές μετακινήσεις των λίγων ιατρών που απομένουν. Πρόκειται για ιατρούς διορισμένους  κάποιες δεκαετίες, χωρίς όρεξη να προσφέρουν μετά τις αλλεπάληλες περικοπές των μισθών τους και την κόπωση τόσων ετών καλύπτοντας θέσεις άλλων  ιατρών, πολλές φορές δωρεάν ή με αμοιβές που έχουν παγώσει
 Τα περισσότερα κέντρα υγείας έχουν απογυμνωθεί από ιατρικό προσωπικό, ενώ το παραιατρικό προσωπικό δουλεύει μόνο στο πρωινό ωράριο αφήνοντας απογευματινή και  βραδινή  βάρδια να την καλύπτει και νοσηλευτικά ο εφημερεύων ιατρός. Ήδη το μοναδικό κέντρο υγείας στην Μυτιλήνη θα λειτουργεί μόνο πρωινό ωράριο.
Η ανικανότητά τους να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμα κτίριο για ναστεγαστούν, έχει οδηγήσει την απέλπιδα προσπάθειά  τους  να  βρουν στέλέχη σε αναγκαστική μετακίνηση ιατρών. Τα κέντρα υγείας που έχουν έλλειψη ιατρών αποδυναμώνονται για ταΤΟΜΥ.Οι συμβάσεις των ιατρών των ΤΟΜΥ είναι δουλείας και μάλιστα χωρίς βεβαιότητα αφού είναι για 2 έτη και πιθανώς θα ανανεωθούν για άλλα δύο, εφόσον υπάρξει κονδύλιο ΕΣΠΑ.
Τα νοσοκομεία είναι και  αυτά σε τραγική κατάσταση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται. Οι επικουρικοί ετοιμάζονται να πάρουν πόδι. Πλεόν των 6000 ιατρών είναι  οι ανάγκες. Το νοσοκομείο Κεφαλλονιάς ετοιμάζεται να κλείσει στους  επόμενους μήνες.
Από την άλλη ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού μας τελείωσε πριν καν αρχίσει. Με συμβάσεις απαράδεκτων  αμοιβών και υποχρεώσεων  δουλείας οι ιατροί τους γύρισαν την πλάτη.
Όταν μαλιστα  λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ πλήρως (;), έστω και με επιταγμένο από το ΕΣΥ και  τα κεντρα υγείας  προσωπικό, οι ασφαλισμένοι θα χάσουν την πρόσβαση  στους ειδικούς ιατρούς. Που; Σε μία χώρα με πληθώρα ειδικών ιατρών, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ιατροί που οι Έλληνες σπούδασαν και εξειδίκευσαν. Για να επισκεφτεί μέσω του ταμείου του ο ασφαλισμένος κάποιον ειδικό για την υγεία  του ιατρό, όπως καρδιολόγο, πνευμονολόγο, ΩΡΛ,νευρολόγο, ορθοπεδικό θα πρέπει να πάρει την άδεια του οικογενειακού ιατρού.Και το όλο συστημα παραπομπής σε ειδικούς  Ιατρούς   θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Όλα για να κερδίσουν τα χρήματα που θα πήγαιναν στους ειδικούς ιατρούς και να τα διοχετεύσουνε στους δανειστές.Σκεφτείτε το άτυχο καρδιοπαθή που θα χρειάζεται να περιμένει στην ουρά του οικογενειακού ιατρού κάποιες ώρες για να πάρει το έντυπο παραπομπής σε καρδιολόγο, αν το  πάρει και αφού  πειραματιστεί πρώτα πάνω του ο οικογενειακός με απαίτηση του ΕΟΠΥΥ .
Ο προγραμματισμός μάλιστα λέει ότι όταν οι ΤΟΜΥ λειτουργήσουν, σύμφωνα με την μνημονιακή δέσμευση σε κανένα ιδιώτη ιατρό δεν θα μπορούν να πανε οι  ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ  με την ασφάλειά τους....Αλλιώς ιδιωτικά!
Καλούμε τους συναδέλφους,αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην υποκύψουν στις απειλές του υπουργείου. Μην τους κάνετε την χάρη να βλάψουν τον Ελληνικό λαό. Μην υπογράψετε συμβάσεις δουλείας και με αβέβαιο μέλλον  στις ΤΟΜΥ και στην ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ. Θα σας χρησικοποιήσουν και σε 2 έτη θα σας  πετάξουν στα αζήτητα, ενώ θα έχετε απαξιωθεί στα μάτια των ασθενών σας. Εσείς είστε η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας. Χωρίς την συναίνεσή σας δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μνημονιακά σχέδιά τους. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!