Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

<<ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ.



Η δημοσιονομική κρίση που «πάγωσε» επί σειρά ετών τις προσλήψεις προσωπικού, άλλαξε άρδην την «ανθρωπογεωγραφία» των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθιστώντας το επικουρικά προσωπικό γιατρούς, νοση­λευτές και λοιπό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου- δομικό κομμάτι του συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγά­λα νοσοκομεία της Αθήνας, το 40%-45%ο καλύπτεται πλέον από επικουρικούς. Συνο­λικά, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις για­τρούς πον υπηρετούν στο ΕΣΥ είναι επι­κουρικοί, ενώ η αναλογία συμβασιούχων-μονίμων για το λοιπό προσωπικό, νοσηλευ­τικό, παραϊατρικό, διοικητικό είναι ένας προς τέσσερις.

Στο ΕΣΥ αυτή τη σπγμή υπηρετούν πε­ρίπου 2.900 επικουρικοί γιατροί, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων για­τρών είναι περίπου 7.000. Αντίστοιχα, από το μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων περίπου 12.500 εργάζονται με διαφόρων ει­δών συμβάσεις (επικουρικοί, προγράμματα του ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις), έναντι 45.000 που είναι το μόνιμο προσωπικό.

Οι συμβάσεις των εmκουρτκών δεν μπο­ρούν να ξεπερνούν τη διετία. Ετσι, στο τέ­λος της Θητείας τους πρέπει να απολυθούν και στη Θέση τους να προσληφθούν άλλοι, μέ αποτέλεσμα να ανακύκλώνεται η αγω­νία για την εύρυθμη λειτουργία μονάδων του ΕΣΥ Ενδεικτική, είναι η τωρινή ανα- σφάλεια περίπου 600 εmκουρικών γιατρών πον «κινδυνεύουν» με πρόωρη διακοπή των συμβάσέων τους. Πρόκειται για για­τρούς η θητεία των οποίων παρατάθηκε πλέον των δύο ετών. Το Ελεγκτικό Συμβού­λιο με απόφασή τον Θεωρεί μη νόμιμες αυ­τές τις συμβάσεις. Η απόφαση:δεν έχει δη­μοσιευθεί ακόμα, όταν Θα συμβεί αυτό Θα πρέπει να απολυθούν άμεσα.
Οι περισσότερες συμβάσεις "εmκουρι­κών που υπηρετούν τώρα στο ΕΣΥ λήγούν τους επόμενους 10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η ένδεια προσωπικού στα νοσοκομεία Θα συνεχιστεί. Εκτός από τη δυσλειτουργία που δημιουργείται κάθε φορά που ο νέος πρέπει να συνηθίσει το περιβάλλον, η "αντι κατάσταση" συχνά καθυστερεί, ειδικά εάν το νοσοκομείο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους.
Οι προσλήψεις μονίμων πον εξαγγέλλο­νται υλοποιούνται μερικώς και με καθυ­στέρηση. Σε λίγο τα νοσοκομεία θα έχουν κυρίως προσωπικό που Θα έρχεται και Θα φεύγει. Εάν η σχέση μόνιμων και επικουρι­ κών γένει 50-50, τότε ποιος εκπαιδεύει ποι­ον; Δεν αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουρ­γείου Υγείας, από το ΕΣΥ λείπουν περισσό- τεροτ οστό-6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000 λοιπό προσωmκό. Η Ομοσπονδία Νοσο­κομειακών Γιατρών υποστηρίζει, ότι οι εκπ­μήσεις του υπουργείου βασίζονται σε οργα­νισμούς των νοσοκομείων, που εκδόθηκαν το 2011-2012 και υποβαθμίζουν τις Πραγμα­τικές ανάγκες. Οι ειδικότητες που είναι σε έλλειψη, ποικίλλουν οστό νοσοκομείο σε νο­σοκομείο. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό σε εργαστηριακές ειδικότητες και στην αναι­σθησιολογία. Η αναισθησtολογία έχει μετα­τραπεί σε "νομαδική ειδικότητα", αφού στην περιφέρεια, ο αναισθησιολόγος μπορεί να εφημερεύει κάθε ημέρα και σε άλλο νο­σοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες.

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση ΞανΘού - Πολάκη στην Δημόσια Υγεία. Νοσοκομεία με τεράστια κενά για ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.