Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Παντελής η κρατική αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες των νεφροπαθών συμπολιτών μας

Παντελής η κρατική αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες των νεφροπαθών συμπολιτών μας

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Οι ασθενείς με νεφροπάθεια συνιστούν ένα αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αριθμούς που ακολουθούν: 15.000 οι ασθενείς τελικού σταδίου, 10.800 οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, 1.200 οι ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και 2.500 όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Για ακόμη μια φορά οι νεφροπαθείς έρχονται αντιμέτωποι με την κακοδαιμονία που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας και η οποία επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας τους.

Αφενός, μια σοβαρή πτυχή του προβλήματος αφορά τον εξοπλισμό και ειδικότερα τα φίλτρα αιμοκάθαρσης. Η παραγωγή τους γίνεται συνήθως σε τρίτες χώρες,  ακολουθεί η προώθησή τους σε ευρωπαϊκές αγορές, ενώ μέσω συγκεκριμένων διαγωνισμών για προμήθειες, τα φίλτρα καταλήγουν στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι ωστόσο τυχαίο το γεγονός, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νεφροπαθών, ότι παρά την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φίλτρων στο ΕΣΥ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού παρέμεινε στη θέση του.

Αφετέρου, ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αιμοκαθαιρούμενων, οι οποίοι εξυπηρετούνται σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, οδηγούν στη μείωση του χρόνου της αιμοκάθαρσης, με επίφοβες συνέπειες για τους νεφροπαθείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προβλήματα μεγεθύνονται στις δυσπρόσιτες αλλά και νησιωτικές περιοχές. Οι πολίτες αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ώστε να εξυπηρετηθούν, καθώς οι μονάδες τεχνητού νεφρού εντοπίζονται κυρίως σε  κεντρικά νοσοκομεία.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς εξακολουθούν να υφίστανται, χωρίς να έχει προβλεφθεί κάποια ενέργεια από τον αρμόδιο υπουργό για βελτίωση των δημόσιων ιατρικών παροχών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο συναγωνιστής και βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος Γερμενής:
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ανεπαρκείς οι παροχές του ΕΣΥ  στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς»   
Η γενικότερη ένδεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι γνωστή. Οι ελλείψεις όμως σε ότι αφορά την περίθαλψη που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς ασθενείς της χώρας είναι εξίσου δραματικές.
Οι ασθενείς τελικού σταδίου στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 15.000, εκ των οποίων οι 10.800 είναι αιμοκαθαιρόμενοι, 1.200 υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ περίπου 2.500 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό αριθμό πολιτών οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα. Αρχικά, μονάδες τεχνητού νεφρού εντοπίζονται κυρίως σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. Ασθενείς λοιπόν δυσπρόσιτων περιοχών, όπως στα νησιά της Πάρου, της Μυκόνου και της Άνδρου, αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ώστε να φθάσουν στην πλησιέστερη μονάδα τεχνητού νεφρού.

Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις αδιαφανείς συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διαγωνισμού για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης. Στους τελευταίους διαγωνισμούς μοναδικό κριτήριο επιλογής αναδεικνύεται το κόστος, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις δημόσιες μονάδες υγείας φίλτρα κατασκευασμένα σε τρίτες χώρες, των οποίων η διακίνηση γίνεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως σημειώνει ο κ. Καστρινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νεφροπαθών, ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, κ Γιάνναρης, είχε αποτύχει επανειλημμένα να εμποδίσει την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φίλτρων στο ΕΣΥ, ωστόσο παρέμεινε στη θέση αυτή λόγω προσωπικής σχέσης με τον τέως πρωθυπουργό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών νεφροπαθών, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος της αιμοκάθαρσης για τον κάθε ασθενή , σε λιγότερο από 4 ώρες, ώστε να εξυπηρετηθεί το σύνολο των νεφροπαθών .Καταλήγοντας, οι γενικότερες ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνουν τους κινδύνους για τους νεφροπαθείς.
Όπως γίνεται φανερό, σε ζητήματα υγείας, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πάντα με γνώμονα την υγεία των πολιτών, όχι με βάση μικροπολιτικά συμφέροντα.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

    Υπάρχει πρόθεση για λειτουργία μονάδων τεχνητού νεφρού σε μονάδες δυσπρόσιτων περιοχών εφόσον αυτές δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία;
    Θα δοθεί έμφαση για λειτουργία μονάδων τεχνητού νεφρού στις νησιωτικές περιοχές της χώρας ώστε να αναπτυχθεί σταδιακά και ο ιατρικός τουρισμός της χώρας;
    Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη διαφάνεια των διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων και θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους τυχόν εμπλεκομένους;
    Θα αλλάξουν τα κριτήρια των διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης;

Αθήνα, 23/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ