Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΕΡΕΥΝΑ.-ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


 Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nature Communications μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου  της Καλιφόρνια DAVIS. H χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα, περιλαμβάνεται στις χώρες με ορατή απειλή μιας φονικής επιδημίας γρίππης.

Μάλιστα όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ανήκουν σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τον ιό της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας.Κύριες πηγές μετάδοσης είναι κουνούπια του είδους Culex. Πρόκειται για συνήθη κουνούπια, που υπάρχουν παντού πάνω  στον πλανήτη και τρέφονται για την αναπαραγωγή τους με αίμα θηλαστικών και πουλιών. Είναι  τα οχήματα μεταφοράς δεκάδων ιογενών λοιμώξεων. Μία τέτοια λοίμωξη προέρχεται από τον ιό της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Το δήγμα του κουνουπιού μεταφέρει τον ιό. Πρόκειται για ένα ιό της οικογένειας των ιών του δυτικού Νείλου, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού και της κρωτογενούς εγκεφαλίτιδας. Η μόλυνση με αυτόν τον ιό προκαλεί, πυρετό, πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές και σπασμούς.

Το ποσοστό θνησιμότητας  κυμαίνεται από 20-30%. Μάλιστα επειδή προσβάλονται και τα πτηνά, αποτελεί απειλή όχι μόνο για τον ανθρώπινο  πληθυσμό αλλά και για την πανίδα.

Η πολιτική των  ανοικτών συνόρων και  της αποθήκευσης  χιλιάδων  παρανόμως εισερχόντων στην επικράτεια δημιουργεί τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για διάδοση λοιμωδών νοσημάτων στον εγχώριο πληθυσμό. Νοσημάτων που  ενδημούν στις χώρες αυτών που έρχονται, τις κουβαλούν μαζί τους και τις μεταδίδουν πολύ εύκολα μέσω των  κουνουπιών στους κατοίκων της χώρας μας.

Η ίδια έρευνα κτυπά τον καμπανάκι και για τις ΗΠΑ Καναδά για τον ιό του δυτικού Νείλου, τον ιό του Δάγκειου πυρετού στην Βραζιλία και τον ιό Ζίκα στην ινδονησία.

Ότι και να κάνουμε τα κουνούπια θα υπάρχουν. Και τα θυληκά μας τσιμπούν, εμάς και άλλα ζώα, κυρίως πτηνά, για να τραφούν με αίμα να υποστηρίξουν την παραγωγή και  εκκόλαψη των αυγών τους. Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμιακών ομάδων και ο συγχρωτισμός χιλιάδων σε ένα  στρατόπεδο (HOT SPOT) δημιουργέι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μεταφορά  και  επέκταση των ιών αυτών. Τα κουνούπια δεν γνωρίζουν σύνορα, ούτε τα πτηνά που  φέρουν τον ιό στο αίμα τους .Ο άνθρωπος όμως γνωρίζει.

Τα σχέδια την παγκοσμιοποίησης για αλλοίωση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού σκοτώνουν. Φονικές επιδημίες θα σαρώσουν τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε συνδιασμό με την είσοδο χιλιάδων μη Ευρωπαίων ειναι ικανά να αλλοιώσυν τον Ευρωπαϊκό πληθυσμο.

Π. Κελεπούρης

Ειδικός Καρδιολόγος

 Πηγή: εφημ. ΕΜΠΡΟΣ φ284